Rodák z Hlučína u Ostravy jako první Čech ve 21. století objede celý svět stopem

Na cestu kolem světa stopem vyráží dobrodruh Pavel Klega z Hlučína u Ostravy 31. srpna. Celá cesta je naplánovaná na tři roky, během kterých Pavel urazí 150 000 kilometrů a projede více než 70 států světa.

Pavel, 28letý informatik odešel z práce, aby stopem objel všechny kontinenty. “Práce mě slušně živila, ale chyběl mi v ní hlubší smysl,” říká cestovatel. V průběhu minulého roku šetřil peníze, aby mohl uskutečnit svůj sen a vydat se na 150 tisíc kilometrů dlouhou cestu. Během cesty se chce úplně vyhnout placení za dopravu a utrácet peníze pokud možno jen za víza, jídlo a důležité nezbytnosti. Celá cesta bude trvat déle než tři roky. Pavla můžete finančně podpořit ve veřejné sbírce na serveru www.hithit.com.

Od roku 2007 se mu podařilo procestovat stopem celou Evropu. Nejdále byl stopem v Istanbulu, nejrychleji dojel do Minsku za 24 hodin a nejdéle stopoval 3 týdny po Balkáně.

Některé kontinenty naneštěstí nejsou propojeny pevninou ani mosty a tak bude stopovat i lodě. “Stopnout se dají také vozy tažené koňmi, velbloudy a v neposlední řadě se také dá jít pěšky,“ vysvětluje Pavel.

Vyráží sám, lidí však potká stovky

Na cestu vyráží sám. Protože však bude stopovat, bude neustále v kontaktu s lidmi. Při cestě kolem světa chce co nejvíce žít s místními, a poznat tak do hloubky jejich kulturu, zvyklosti i kuchyni. „Tím, že na cesty vyrážím sám, jsem více otevřený a rovněž potkávám nespočet lidí,“ zmiňuje Pavel.

Vše chce pečlivě zdokumentovat a v průběhu cesty se o své zážitky dělit zdarma s ostatními lidmi skrze emailové měsíčníky plné fotek a zážitků, k jejichž odběru se mohou lidé přihlásit na internetových stránkách projektu www.kolemsvetastopem.cz. Na své stránce, Facebooku a Twitteru zároveň bude některé své zážitky zveřejňovat i průběžně.

Na cestu kolem světa hledá sponzory, kteří mu pomůžou sen uskutečnit. Peníze bude potřebovat hlavně na jídlo a víza, samotná cesta drahá není - za dopravu neutratí ani korunu a spát bude buď pod širým nebem nebo u někoho doma.

Pavla můžete podpořit ve veřejné sbírce Hithit bit.ly/KolemSveta částkami od 100 do 10 000 Kč a za to si vybrat odměnu. Pro každého přispěvatele má připraven dárek od vstupenky na přednášku, přes osobní vyprávění o nejdrsnějších věcech, které zažil po cestě, až po společné stopování po České republice.

Kontaktní osoba

Vojtěch Martínek, PR manager
Mob.: +420 702 830 987
E-mail: vmartineklnd@gmail.com

Kontaktní osoba

Pavel Klega
Mob.: +420 776 174 180
E-mail: pklega@gmail.com

 

Užitečné odkazy

www.kolemsvetastopem.cz
www.facebook.com/pklegaAdventurer

www.twitter.com/pklega
bit.ly/KolemSveta

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska