Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky

Jedná se o významnou vojensko-technickou památku. Pevnostní areál je dnes evropsky vysoce ceněnou prezentací specificky ojedinělého bývalého fortifikačního systému naší republiky, který vznikal v letech 1935 - 1938. Tvoří jej pěchotní sruby MO-S18, S19, S20 a lehký objekt vz.37A. Objekty areálu představují různé odlišnosti po stránce projekční i palebně-taktické a rovněž různé stupně odolnosti. Již od roku 1992, kdy byl areál začleněn do Slezského zemského muzea, patří k nejexponovanějším objektům návštěvnického zájmu. Obdivována je především komplexnost a dokonalost prezentace, ale vítána je také možnost setkávat se osobně s obnoviteli pevnostního areálu, nejzasvěcenějšími a nejzapálenějšími nadšenci - "bunkrology".

Pěchotní srub MO-S18 "Obora" je zvnějšku zrekonstruován do původní podoby, včetně části obvodové překážky. V jeho vstupní chodbě je instalována pamětní deska veliteli z roku 1938 Jaroslavu Švarcovi, pozdějšímu účastníku západního odboje, parašutistovi padlému v boji s nacisty v Praze za heydrichiády.

Pěchotní srub MO-S19 "Alej" je hlavním expozičním objektem. Po náročné rekonstrukci prezentuje stavební i technickou dokonalost čs. opevnění, tvořícího vrchol evropských fortifikací 30. let. Vnější i vnitřní podoba, sytém zátarasů a instalovaná dobová výzbroj i výstroj dosahují téměř stavu z roku 1938. Srub je znovu osazen třemi mohutnými pancéřovými věžemi. Největším unikátem je střelecká místnost plně rekonstruovaná , vyzbrojená a vybavená. Lze v ní spatřit špičkový pevnostní kanón vz. 36, dnes jediný kompletní exemplář v ČR. Dále dvojici spřažených těžkých kulometů vz. 37 a lehký kulomet vz. 26. Zbraně jsou v originální lafetaci s původní a vynikající optikou. Dojem z prohlídky umocňuje řada neméně důležitých detailů. V objektu je k vidění expoziční místnost, tel. ústředna, filtroventilace, studna o hloubce 47,9 m, strojovna, ubikace, WC a řada dalších místností. Ve srubu je možno shlédnout řadu důmyslných technických zajímavostí.

Pěchotní srub MO-S20 "Orel" je příkladem tvrzového objektu, kdy stěny a strop dosahují tloušťky 3,5 m železobetonu. Do podzemí z něj vede šachta o hloubce 26,25 m. Zde se měl srub napojovat na podzemní systém plánované, avšak nepostavené dělostřelecké tvrze U Orla. Srub je ponechán v poničeném stavu. Připomíná devastaci čs. opevnění a jeho zneužití okupanty v roce 1945. V současnosti je připravováno zpřístupnění bojového patra.

Otevírací doba
duben - říjen:
čtvrtek - pátek - 9.00 - 15.30 hodin
sobota - neděle - 11.00 - 17.00 hodin

červenec - srpen:
úterý - pátek - 9.00 - 17.00 hodin
sobota - neděle - 11.00 - 17.00 hodin

listopad-březen - pouze pro předem ohlášené návštěvy

poslední vstup 30 minut před uzavřením

Vstupné
dospělí - 30,- Kč
děti, studenti, důchodci, vojáci - 15,- Kč


www.szmo.cz/pracoviste/darkov/darkframe.htm

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska