Dekameron

klikni pro velký obrázek

27. 5. 2015 od 19 hodin v Kulturním domě v Hlučíně - Hudební divadlo podle G. Boccaccia.

V Kulturním domě Hlučín proběhne 27. května 2015 v 19:00 hodin představení Dekameron, které nám představí pět ze sta příběhů v nové hudební inscenaci na motivy vrcholného díla Giovanniho Boccaccia. Milostné příběhy Dekameronu podávají s lehkou nadsázkou obraz o způsobu myšlení a mravech lidí renesanční Itálie i dnešní doby. Milenecká láska, touha, nevěra, zrada, pomsta i odpuštění ve víru vtipných událostí, které mají často lehký erotický nádech. Jsou podány humornou a hravou formou hudebního divadla a zpěvnou hudbu Pavla Helebranda inspirovanou renesanční melodikou. /více na www.vazna-hudba.cz/

VSTUPNÉ: 150,- Kč, předprodej on-line: www.kc-hlucin.cz, KD Hlučín a IC Hlučín (mimo so - ne)

 

TISKOVÁ ZPRÁVA:
Rozpustilá, pikantní, vtipná, plná fantazie. Taková je hudební inscenace Dekameron složená z pěti příběhů slavného Boccacciova povídkového díla. V Kulturním domě Hlučín ji v režii Pavla Helebranda uvede pětice ostravských herců ve středu 27. května od 19 hodin. Tvůrce celé řady dnes už kultovních představení, jako jsou Jesličky svatého Františka, Ngoa-É, Čarodějnice z Babí hůry nebo Evangelium podle houslí, loni připravil komorní, radostné dílko, inscenované tak, aby mohlo putovat za divákem. Už se hrálo několikrát v Ostravě, Opavě, Rožnově pod Radhoštěm, Klimkovicích. Letos v létě bude součástí festivalu Janáčkovy Hukvaldy. A všude se na něm lidé výborně baví, nadšeni chytrým humorem, nelascivní erotikou, vynikajícími hereckými i pěveckými výkony.
Jako už tolikrát i u tohoto představení není skladatel Pavel Helebrand jen autorem hudby, ale též dramatikem, režisérem, částečně návrhářem kostýmů a scény. Tentokrát dal průchod své touze po humoru a hravosti. Pro inscenaci si vybral čtyři herecky nadané pěvce a jednoho pěvecky nadaného herce, s nimiž spolupracoval už v minulosti. Sopranistky Veronika Holbová a Simona Mrázová, basista Juraj Čiernik, tenorista Petr Němec a herec Ondřej Malý ztvárňují různé role, z nichž snad žádná se nedá označit za vážnou; všechny party jsou komediální.
Čtyři z vybraných povídek označuje Pavel Helebrand za variace středověkých balad. Vždy se v nich nějak objevuje láska, od podoby čisté a cudné až po tu velmi lechtivou. Pátá povídka, o tom, jak napálit lakomce, je nejen veselá, ale též trochu mravoučná a má blízko k taškařici ve stylu commedia dell’arte.
„Boccaccio je i dnes vnímám především jako autor trefující se do vkusu lidové zábavy, Helebrandova inscenace jej vidí sice také tak, přesto si nenechává ujít kouzlo divadelní metafory. Erotika tak ztrácí na popisnosti a s pomocí jednoduchých prvků s hravým pojetím zaručeně pobaví i polichotí,“ napsal o Dekameronu divadelní recenzent Martin Jiroušek.
„Dekameron jsou spíše takové vyprávěnky, než povídky. Boccaccio zapsal, co si lidi povídají. Však se v pozdějším věku ke knize ani nehlásil, asi se mu pak zdála málo seriózní,“ vypráví skladatel. Divákům nabízí světlo italské renesance, do svěžího dílka vložil atmosféru paláců, krčem, gondol a vzduchu prosyceného vůní moře.  Představení v produkci Ilony Kučerové doprovází živá hudba v podání kvarteta vedeného Vladimírem Liberdou. Trvá asi 85 minut a odehrává se bez přestávky.
Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučína

 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska