Den válečných veteránů 2014

Dne 11. 11. 2014 v 11 hodin proběhla vzpomínková akce ke Dni válečných veteránů na hřbitově Březiny.

Starosta města Pavel Paschek v krátkém projevu k přítomným občanům a nastoupeným příslušníkům Vojenského veterinárního ústavu v Hlučíně (VVÚ) vzpomenul válečnou historii Hlučínska. Položením věnce u pamětní desky se jmény padlých se připojil k pplk. MVDr. Františku Harckovi, zástupci ředitele VVÚ, s vyjádřením úcty všem válečným veteránům.
Aktu předcházela mše v obřadní síni hřbitova, kterou sloužil hlučínský farář P. Martin Šmíd.
Kytice byly položeny také k ústřední mohyle na hřbitově Rudé armády v Hlučíně.
Obě světové války se našeho regionu citelně dotkly a téměř každá rodina zaznamenala bolestnou ztrátu některého svého člena. Nechť jsou tyto oběti pro nás poučením a neustálou připomínkou odvahy a statečnosti veteránů.
Den válečných veteránů   - 11. 11. - souvisí s koncem první světové války roku 1918 a jeho symbolem je květ vlčího máku. Tento motiv pochází z básně kanadského lékaře, který sloužil na západní frontě a připomíná všechny, kteří válečnou vřavou v letech 1914-1918 prošli.
 

Jarmila Harazinová

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska