Festivalový motýl přilétl na balkón hlučínské radnice

Obří modrásek bahenní se usadil na balkónu historické budovy radnice v Hlučíně. Jeho přílet je předzvěstí festivalu Štěrkovna Open Music, jehož generálním partnerem je město Hlučín. Motýl je hlavním motivem nového festivalového loga.

Do kovu a laminátu logo zhmotnil hlučínský sochař Petr Gerych. Má 170 kilogramů, je tři metry vysoké a tři metry široké. Na balkón radnice se umisťoval pomocí jeřábu. Ještě před zahájením festivalu, který odstartuje v pátek 29. července, se přestěhuje do Sportovně rekreačního areálu Hlučín, aby vítal návštěvníky festivalu.
Modráska bahenního si jako hlavní motiv nové festivalové grafiky vybral výtvarník Vladimír Kotek, neboť motýl obývá louky u Hlučínského jezera, tradičního dějiště festivalu. „Vytvořili jsme kombinovanou značku, spojili jsme logotyp Štěrkovny, který si ponechal hvězdu jako pokračování tradice předchozího loga, a obrazové složky, která je syntézou motivu motýla a elektrických kytar. Tato grafická zkratka vychází z tvarové blízkosti obou motivů. Neutrální černá a inverzní bílá se pak podřizuje barvám ve znaku města Hlučín," objasnil výtvarník.
Podle pořadatelů souvisí změna grafiky s proměnou samotného festivalu, který se dostal do přelomového stádia. „Silně se soustředíme na komunitní a společenský dopad akce. Ta už není jen přehlídkou hudebních es, i když hvězdy stále hrají jednu z hlavních rolí. Důležitou složkou se stalo společné trávení volného času rodin. Děti si užívají programu na ČEZ Cirkulum scéně, dospělí poslouchají hudbu, projíždí se na plachetnicích. Výrazně se mění zaměření programu. Letos nese akce přízvisko festival mimořádných projektů. Cílem je nabídnout něco, co jinde návštěvníci neuvidí a neuslyší. To vše jsme promítli i do nové grafiky,“ řekl pořadatel festivalu David Moravec.
Socha motýla z dílny Petra Gerycha se bude mna festivalu dražit. Část výtěžku se použije na pokrytí nákladů s jeho výrobou, zbytek půjde na charitativní účely. „Rádi bychom podpořili celohlučínskou sbírku na pomoc dvouletému Františkovi s dětskou mozkovou obrnou, kterému se z konta hradí speciální neurorehabilitace,“ Doplnil David Moravec.
Největšími hudebními hvězdami XII. Ročníku festivalu, který se uskuteční od pátku 29. do neděle 31. Července, budou Chinaski, Horkýže Slíže, Mig 21, Jelen a mnoho dalších. Hlavními partnery se staly prezentační a poradenské centrum Elements a společnost ČEZ. Protože město Hlučín, které je generálním partnerem festivalu, letos slaví 760. výročí svého založení králem Přemyslem Otakarem II., bude mít festival přívlastek Hlučín SPECIÁL 760. Mezi jeho speciální projekty bude patřit souboj kapel v balkánském rytmu Balkan Battle live nebo pocta Petrovi Hapkovi s názvem Na cestě, ve které Michal Horáček uvede zpěváky Ondřeje Rumla, Lenku Novou, Segrada. Vedle hlavní bude mít festival i letos dětskou scénu ČEZ Cirkulum Art, taneční scénu, poetickou scénu Perplex a poprvé také senior stage, která bude v pátek otevřena pro veřejnost v Domově pod Vinnou horou. Poslech hudby mohou návštěvníci doplnit o romantické nebo adrenalinové zážitky při plavě plachetnicí nebo vyjížďce na skútru po Hlučínském jezeře
Vstupenky na třídenní festival jsou nyní v předprodeji k dostání za 490 korun, koupit se dají v síti Ticketstream a v lokálních předprodejích jako Informační centrum Hlučín, Sluna Opava či Hospoda 56 v Hlučíně. Letos poprvé si návštěvníci mohou předplatit také parkování.

Ivana Gračková
mediální zastoupení festivalu Štěrkovna Open Music
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

 

POPISEK K FOTCE

Motýla o váze 170 kilogramů dostávala na balkón hlučínské radnice jeřáb. Foto: Ivana Gračková

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska