Hlučín chce separovat bioodpad i u bytových domů

Separaci biodpadu i obyvatelům bytových domů chce letos nově nabídnout město Hlučín. Nyní zjišťuje zájem o hnědé biopopelnice.

„Pokud obyvatelé nemovitosti tuto možnost projednaní a shodnou se, že by měli zájem třídit bioodpad, přistavíme jim k domu hnědou popelnici určenou na odpad rostlinného původu,“ uvedla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová. Město chce testovat nejen zájem lidí o popelnice, ale také technické provedení. V České republice se totiž bioodpad například ze sídlišť zatím sváží jen ve zcela ojedinělých případech.

„Dříve nebo později nás separace bioodpadů i na sídlištích stejně čeká. A těm, kteří se chtějí chovat ekologicky a snižovat tak množství netříděného komunálního odpadu, chceme dát takovou možnost už nyní. Služba u bytových domů bude součástí ceny, kterou už nyní lidé platí za komunální odpad, stejně jako pro obyvatelé rodinných domů,“ doplnila místostarostka.

Pokud obyvatelé bytových domů v Hlučíně projeví o biopopelnice v příštích týdnech zájem, projedná třídění bioodpadu u bytových domů také rada města. Její rozhodnutí pak bude směrodatné pro dojednání dalších technických podrobností s firmou Marius Pedersen, která hospodaření s komunálním odpadem pro Hlučín zajišťuje.

„V Moravskoslezském kraji zatím bioodpad u bytových domů neseparujeme, ale v některých lokalitách v dalších krajích už to naše společnost zkouší,“ řekl obchodní ředitel Marius Pedersen pro Moravu Zdeněk Tyl.
Do hnědých popelnic patří pouze odpad rostlinného původu, z domácností jsou to hlavně zbytky ovoce a zeleniny, slupky z brambor, kávový lógr a podobně. Bioodpad se do popelnic nesmí vyhazovat v igelitových pytlících, protože tím by se znehodnotil a bylo by nutné jej vyvést zároveň s komunálním odpadem. To je jeden z důvodů, proč se třídění bioodpadů u bytových domů zavádí zatím jen velmi pozvolna. Zatímco u rodinných domů si jejich obyvatelé hlídají, co končí v jejich biopopelnicích, sídliště je anonymní a hrozí, že do hnědých nádob budou lidé házet i odpad, který v nich nemá co dělat.
„Lidé se postupně naučili třídit papír, plasty, sklo i další druhy odpadu. Zejména mladší lidé už považují třídění odpadu za součást normálního životního stylu. Časem se tedy jistě naučíme třídit i bioodpad,“ dodala Blanka Kotrlová.
První hnědé popelnice by se na sídlištích a u bytových domů v Hlučíně mohly objevit během několika příštích měsíců. Přidávat by se měly k současným popelnicím na komunální odpad, nebo k těm na tříděný odpad. Snahou bude dávat je co nejblíže k domům, aby lidé nemuseli s nádobami chodit daleko. Teprve zkušenosti ukážou, jak často bude nutné popelnice vyvážet, kde pro ně budou nejvhodnější místa, či jak bude fungovat jejich vyklápění například v mrazech.

Od roku 2015 se v Hlučíně třídí bioodpad v rodinných domech ve všech lokalitách. „Pilotně jsme třídění biodopadu testovali v Darkovičkách v roce 2014. Nyní probíhá svoz hnědých popelnic z rodinné zástavby vždy od jara do podzimu. Dosavadní zkušenosti jsou velmi dobré, proto chce město nabídnout tuto možnost i lidem v bytových domech,“ konstatovala vedoucí odboru životního prostředí a komunálních služeb Soňa Prášková.  Odpad z biopopelnic se většinou zpracovává v kompostárně.
Zájemci o přistavení biopopelnice k bytovým domům mohou kontaktovat odbor životního prostředí a komunálních služeb Městského úřadu Hlučín, konkrétně Martinu Vjačkovou na čísle 595020219, nebo mailem na vjackova@hlucin.cz, nebo Soňu Práškovou na čísle 595020233, nebo na mailové adrese praskova@hlucin.cz.

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Do nádoby na bioodpad patří:

posekaná tráva, listí, nať, drobné větvičky z prořezu stromů do délky 25cm a průměru 2cm, spadané ovoce, odpady ze zeleniny a ovoce, citrusová kůra, kávové a čajové zbytky, čajové sáčky, skořápky z ořechů, třísky, piliny, hobliny, plevel, košťály i celé rostliny, seno, sláma, květiny, pokojové rostliny.

Nesmí se do nich dávat živočišný odpad, který by zahníval, způsoboval zápach a vytvářel podmínky pro vývoj různého hmyzu.

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska