Hlučín má nejlepší ekonomy v kraji, bodovali i v Praze

Žáky hlučínské Základní školy dr. Miroslava Tyrše, kteří v dubnu přivezli druhé místo z celostátního finále soutěže Finanční gramotnosti, přijali ve čtvrtek 5. května na radnici starosta Pavel Paschek a místostarostka Blanka Kotrlová.

„Jsme na vás moc pyšní, že jste tak perfektně reprezentovali svou školu i své město,“ řekla místostarostka.
Představitelé města se hlavně zajímali, jak si úspěšní reprezentanti vedou v dalších předmětech. Potěšilo je, že chlapcům jde hlavně matematika, a přiznali, že by si s mnohými otázkami ze soutěže jen stěží poradili.
„Tak ty už máš důchodové pojištění! Vidíš, já ani netušil, že si ho může uzavřít už i školou povinné dítě,“ povzdech si starosta.
Už v krajském kole soutěže Finanční gramotnost vyhlášené Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR získalo družstvo mladších žáků první, starší žáci druhé místo poté, co týmy z Tyršovky nenašly v okresním kole přemožitele. Finálové boje, do kterých tak úspěšně zasáhl mladší tým, se odehrály 26. dubna v pražském klášteře Emauzy. Tam je již tradičně zahájil guvernér České národní banky Miroslav Singer. Druhé místo hlučínští žáci vybojovali v konkurenci dalších dvanácti družstev z celé České republiky. „Kluci sice věděli všechny odpovědi, ale ve finále už rozhodovala i rychlost. Atmosféra soutěže byla úžasná, takže děti to určitě bude motivovat k další práci,“ řekla zástupkyně ředitele Lenka Hanzlíková, která s dětmi jela do Prahy.
Příprava na krajské a následně celostátní kolo byla pečlivá. „Děti pod vedení ekonomky školy Edity Beranové denně pilovaly a zdokonalovaly své znalosti v oblasti informační, peněžní, cenové, rozpočtové a právní gramotnosti. Dělali to s velkou odpovědností a s chutí,“ vylíčila Lenka Hanzlíková.
Cílem soutěže je porovnat úroveň znalostí v oblasti finanční gramotnosti více než čtvrt milionu žáků základních a středních škol v ČR. Tyršovku a Hlučín v ní reprezentovali tým mladších žáků Petr Hanzlík ze 4. A, Matěj Osmančík a Daniel Michálek z 5. A, v krajském kole výborně obstáli i starší žáci Daniel Gai ze 7. A, Natálie Marková a Klára Hahnová z 9. A.
„Do soutěže finanční gramotnosti se zapojujeme už čtvrtým rokem. Naše minulá účast ve finále ale zdaleka nebyla tak úspěšná. Ještě jsme neznali systém, nevěděli jsme, že důležité jsou nejen znalosti, ale také rychlost, s jakou jsou děti schopny odklikávat správné odpovědi. Pak stačí nezvyklý design, aby se hůře orientovaly,“ prozradila ředitelka školy Ivana Staňková.
Děti na soutěž ve svém volném čase připravuje ekonomka školy Edita Beranová, která dříve finanční gramotnost i vyučovala. „Vyučování mě chybí, takže mě práce s dětmi při přípravě na soutěž těší,“ řekla.
Kluci přiznali, že zatímco okresní a krajské kolo zvládali v domácím prostředí  pohodě, před celostátním kolem byli pořádně nervózní.  Všichni tři vědí, že by chtěli v příštím roce soutěžit opět, byť se Matěj a Dan už posunou do vyšší kategorie. Co zatím nevědí, je, zda by se chtěli ekonomice věnovat i v budoucnu. O své profesi ještě nepřemýšlejí, jen Petrovi už je jasné, že by chtěl být inženýrem.

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733
Foto: Ivana Gračková

 

POPISEK K FOTO:

Úspěšný tým z Tyršovky se starostovi Pavlovi Paschkovi a místostarostce Blance Kotrlové pochlubil fotografiemi tabulek s bodovým hodnocením soutěže.

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska