Hlučín pomůže s opravou varhan

Varhany v kostele sv. Markéty na hlučínském hřbitově se dočkají obnovy. Zastupitelé města dnes odsouhlasili dotaci ve výši 150 tisíc korun na jejich opravu. Nástroj postavený na přelomu 19. a 20. století, který sloužil už mnoha generacím Hlučíňáků zejména při pohřbech, je v kritickém stavu.

„Varhany už nejsou v provozu asi měsíc. Museli jsme se obrátit na varhanářskou firmu, která je rozebrala a odvezla do dílny. Tam by měly proběhnout rekonstrukční práce. Spočívají hlavně v napouštění dřevěných částí varhan chemickým prostředkem proti dřevokaznému hmyzu, který nástroj napadl,“ vysvětlil farář Martin Šmíd.
Na zvuku varhan se horšící technický stav projevoval už několik let. Neodborné zásahy v minulosti poškodily i některé kovové píšťaly, které se musí opravit. Nezbytná je údržba vzduchovodů a výměna ventilátoru, který vhání do varhan vzduch. Odhad nákladů na nejnutnější práce včetně demontáže a zpětné montáže varhan byl původně asi 250 tisíc korun. Po rozebrání nástroje se objevily některé další skryté závady, které původní rozpočet pravděpodobně navýší. Oprava by mohla trvat asi tři měsíce, do té doby bude při smutečních obřadech hrát elektronický keybord.
„Farnost v současnosti začíná poslední etapu opravy fasády farního kostela sv. Jana Křtitele, která už byla naplánována rok předem a bude stát cca 950 tisíc korun. V rozpočtu na tento rok jsme tedy s opravou varhan nepočítali, dohnal nás k ní kritický stav nástroje. Pomáhají nám i dárci, kteří už na varhany v Margetce přímo přispěli celkem 40 tisíc korun,“ doplnil farář.
„Varhany v Margetce slouží při smutečních obřadech všem občanům města, proto jsme považovali za správné přispět na jejich opravu. Byla by škoda, kdybychom ve městě přišli o takový nástroj jen proto, že by se nenašly peníze. Elektronický keybord je sice moderní řešení, ale varhany jsou jistě důstojnější variantou,“ prohlásil starosta Pavel Paschek.
„Vím, že město má mnoho projektů, které podporuje, a pomáhá každým rokem nemalými částkami i farnosti při opravách našich chrámů a jiných objektů, které dotvářejí historickou i kulturní hodnotu města. Za to chci současným i minulým zastupitelům města poděkovat,“ dodal farář Martin Šmíd.

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska