Hlučínská ulice Jandova je jednou z mnoha cest, kterou letos opraví Moravskoslezský kraj

Projektovou dokumentaci opravy silnice II/469 z Hlučína ve směru na Šilheřovice letos začne připravovat Správa silnic Moravskoslezského kraje. Vychází tak vstříc požadavkům starostů Hlučína, Markvartovic a Šilheřovic.

Silnice se má opravovat od odbočky na Vřesinu až po Šilheřovice. Navazující úsek v Šilheřovicích už je zrekonstruovaný.
„Jsme rádi, že kraj vyslyšel naše připomínky, jde totiž o velmi frekventovanou cestu, která je ve špatném stavu," řekl starosta Hlučína Pavel Paschek. 

Zároveň letos Správa silnic MSK opraví ulici Jandovou v Hlučíně - Darkovičkách ve zhruba 450 metrů dlouhém úseku od křižovatky s ulicí Vřesinskou po obchod v ulici Kozmické. Původně se s ní počítalo už v loňském roce, nakonec na ni ale kraji nezbyly peníze. 
"Opravené silnice se pak nesmí minimálně pět let znova rozkopat, případné přípojky k rodinným domům, které nebudou hotové před dokončení opravy, proto nebude možné následně udělat," upozornila především všechny místní obyvatele Alena Černochová ze Správy silnic MSK. 

„Uvítali bychom opravu celé ulice Jandovy, ale protože v příštích letech je v plánu stavba kanalizace v Darkovičkách, která zasáhne i část Jandovy, musíme se zbytkem ulice posečkat,“ doplnila vedoucí investičního odboru Městského úřadu Hlučín Gabriela Dihlová.

Přiléhající ulici Kozmickou ale město letos pravděpodobně opraví, přestože se jí stavební práce při budování kanalizace nevyhnou.
„Ta ulice už opravdu vypadá jako tankodrom a hlavně místní lidé si na ní zbytečně ničí svá auta. Takže s její opravou nechceme čekat několik dalších let, než bude hotova nová kanalizace,“ uvedla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.

Naposledy Moravskoslezský kraj v Hlučíně nově asfaltoval v roce 2015 komunikaci v ulici Vřesinské, která navazuje na Jandovu.
„Letos počítáme s tím, že za opravy a modernizace silnic II. a III. třídy Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu utratí přes 30 milionů korun. Další stovky milionů bychom měli na opravy komunikací dostat od státu ze Státního fondu dopravní infrastruktury a z evropských fondů,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Podle informací Miroslavy Chlebounové z oddělení komunikace Úřadu Moravskoslezského kraje si Správa silnic MSK nechala loni prověřit a posoudit všech 2 735 kilometrů silnic nižších tříd, o které se stará. Hodnoticími kritérii byla podélná nerovnost, hloubka vyjetých kolejí, hloubka vody v kolejích, struktura a poruchy vozovek. Ukázalo se, že 23 procent těchto silnic je v havarijním stavu.
„Podle tohoto výsledku jsme pak sestavili plán rekonstrukcí a oprav a silnice postupně opravujeme. Předpokládám, že se nám opět podaří ve veřejných soutěžích dosáhnout nižších než projektových cen, takže i letos opravíme všechno to, co nutně potřebujeme,“ dodal Jakub Unucka.

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733
ivanagrackova@email.cz 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska