Jana Schlossarková

Paní Jana Schlossarková je regionální lidová básnířka a spisovatelka, hlučínská
varhanice, narozena 22.6.1941 v Hlučíně.

Celý svůj život prožívá v Hlučíně. Nejdříve bydlela na Ostravské ulici č.136, po sňatku s p. Bohumírem Schlossarkem pak na Hrnčířské ulici č.39.
Vyrůstala s maminkou, sestrou a tetou Marií Hrbáčovou. Otce, který padl ve 2. světové válce, nikdy nepoznala.
Po ukončení ZŠ v Hlučíně a po absolvování Střední zdravotnické školy v Opavě se stala dětskou sestrou a tomuto povolání zůstala věrna celý život.
Žila v rodině, kde byla tradice vydávání tzv. Svatebních novin šitých na míru, komických inzerátů a veršovaných přání. Básnické vlohy získala po svém otci a jeho sestře, Marii Hrbáčové, která znala mnoho příběhů a veršovánek ze života obyvatel Hlučínska, v hlučínském nářečí.
Jana Schlossarková celý život shromažďovala příběhy a vyprávění, které si pamatovala ze svého dětství, které slýchávala při pravidelných návštěvách příbuzných „omy a opy“ a při draní peří „u peřa“.
Dalším zdrojem byly příběhy, které pocházejí z lidové slovesnosti, a také příběhy, které se vyprávěly přímo v dětské ordinaci.
Jana Schlossarková nemá žádnou básnickou průpravu, psaní je jejím koníčkem a tomu se mohla naplno věnovat až v důchodu,tj. od r. 1996. Hned po revoluci přispívala povídkami do místního časopisu Hlučínsko, kde používala v nářečí jen přímou řeč. Hlavním impulsem k vydání první knížky v hlučínském nářečí byl jeden televizní pořad, při kterém si uvědomila, že dnešní generace už bohužel vůbec nezná řeč svých předků – nenapodobitelnou prajzskou mluvu. A tak vznikla knížka 36 veršovánek „Co na Prajzske se stalo a co povědalo“ (1998) s ilustracemi hlučínské rodačky Ivy Karasové-Třískové, ve které se autorce podařilo úspěšně shromáždit bizarní příběhy obyvatelů Hlučínska. Od té doby vydala spoustu knih, které by neměly chybět žádnému obyvateli Hlučínska.

Dílo:

Co se na Prajzke stalo a co se povědalo
Co se stalo, u peřa povědalo
Hlučínský kalendář 2000
Vyznání
Co se stalo, u kafeja povědalo
Smich a plač v jednym měchu
Jak sem kupila, tak předavam
Po hrbolatym chodniku
Kuchařka z Hlučínska a Kuchařka z Opavska (spoluautorství)
Na lelka se nesmi piskač
Na každeho raz dojdě
Už by teho bylo došč

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska