Javor mléč u Domu dětí a mládeže

GPS:

Přesto, že jde o naši domácí dřevinu, jako s památným stromem se s mléčem setkáváme spíše výjimečně. Asi je to dáno jeho kratší životností okolo 150 – 200 let ve srovnání s dlouhověkými dřevinami jako jsou například duby nebo lípy, které se mohou dožít stáří 500 – 1000 let.
Jde o mohutný solitérně rostoucí strom na rohu zahrady vlevo od vstupu do Domu dětí a mládeže v Hlučíně. Kmen je vysoký, u země silně rozšířený v mohutné částečně nad zem nadzvednuté kořeny. Má zaoblenou, téměř kulovitou korunu.
V roce 2003 bylo provedeno jeho ošetření překrytím tří dutin na kmeni a větvích.
 
Obvod kmene je 335 cm, výška stromu 26 m, šířka koruny 17 m.
 
Obecně o javoru
Javor je běžný po celém světě v nejrůznějších druzích, kterých je až 250. Zvláště oblíben je v Japonsku a Kanadě. Krásné jsou javory zejména na jaře v době květu a při podzimním vybarvení. Javorové dřevo se používá v řezbářství. Vhodné je především k soustružení a výrobě hudebních nástrojů. Listy rychle tlejí a jsou dobře kompostovatelné. Lidoví léčitelé používali čaj z listů javorů při horečce, vředech, ječných zrnech a otocích. Javorové listy sloužívaly jako krmivo pro hospodářská zvířata, zejména ovce a kozy. Ve středověku však byl také lidskou potravou v úpravě dušených listů s kyselým zelím. Javory jsou hmyzosnubné (pyl přenáší hmyz) a květy jsou dobrou pastvou pro včely. Za doby římské provincie v oblasti Graubünden (dnes Švýcarsko) měli javor za posvátný strom s vlastní duší. V Anglii věří,  že dítě posazené na javorovou větev bude dlouho žít. Říká se také, že čápi si prý do hnízda dávají javorovou větvičku, aby se hnízdění vyvedlo.
 
Text citován z: E. Mračanská, Památné stromy Moravskoslezského kraje, Ostrava 2010.
 
 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Mapa

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska