Jedinečná plastika s pohnutým osudem má nové stanoviště

„Znovuobjevená“ a restaurovaná ocelová plastika významného sochaře Františka Štorka byla v minulých dnech umístěna na nové stanoviště v parčíku Na Valech v Hlučíně.

Od 70. let minulého století byla schovaná za živým plotem u základní školy v části Rovniny. Léta tak chodci, žáci i učitelé míjeli skvost, o jehož hodnotě zřejmě neměli tušení. Dětem plastika často sloužila jako průlezka.
Z iniciativy hlučínského patriota Mojmíra Sonnka se plastika „vrátila do života“. Město ji nechalo zrestaurovat a památkáři města pro ni našli důstojné místo v parčíku Na Valech v centru města. Sochu zrestauroval renomovaný restaurátor Mgr. Ing. Ondřej Šimek z Jindřichova Hradce za zhruba 110 tis. Kč.
 
„Plastika pochází z prvního sochařského Mezinárodního sympozia prostorových forem, které se konalo v Ostravě v roce 1967. Kolekce monumentálních ocelových plastik tehdy vznikala za přímé účasti sochařů v dílnách Vítkovických železáren“, uvedl k historii plastiky Jaroslav Michna z úseku památkové péče městského úřadu. Plastiky byly následně umístěny v Komenského sadech v sousedství ostravské radnice. S nastupující normalizací ve společnosti však byly všechny plastiky označeny za ideově nevyhovující a stranické vedení města Ostravy v roce 1972 rozhodlo o jejich odstranění. Michna k tomu dodává: „Sochaři byli vyzváni, ať si své výtvory odvezou, jinak budou sešrotovány.“
Sochař František Štorek na výzvu reagoval dopisem, v němž uvádí, že jako autor „na indexu“ nemá dost prostředků ani na živobytí, natož na převoz těžké plastiky. Likvidace tohoto díla by však byla nenahraditelnou ztrátou, proto se přimlouval za možnost jejího přemístění do jiné lokality. Vzhledem k tomu, že z politických důvodů neexistovala možnost umístit tuto sochu někde jinde v Ostravě, bylo s tehdejším MěNV Hlučín dohodnuto umístění sochy v Hlučíně. Autor s tímto umístěním nejen souhlasil, ale Hlučínu sochu dokonce daroval. Ostatní monumentální ocelové plastiky byly opravdu rozpáleny a odvezeny do šrotu.
Byl to právě Ing. arch. Mojmír Sonnek, jenž se sochařem vyjednal převoz plastiky do Hlučína a vlastně ji tak zachránil. Jak už bylo uvedeno - umístěna byla u zmíněné základní školy.
„Restaurování plastiky stálo přes 100 tisíc korun, její historická a umělecká hodnota je však v podstatě nevyčíslitelná,“ uzavírá komentář Jaroslav Michna.
Pozn.: František Štorek je autorem sochy Ikara před ostravskou radnicí.
Město Hlučín chystá oficiální odhalení této významné sochy, o němž bude veřejnost s patřičným předstihem informována.
 
 

Jarmila Harazinová
zastupující mluvčí města Hlučína

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska