Město Hlučín dostalo novou hasičskou techniku

Hydraulické vyprošťovací zařízení v hodnotě 460 tis. Kč dostalo město Hlučín od Moravskoslezského kraje pro Jednotku sboru dobrovolných hasičů Hlučín.

Zařízení převzal starosta města Hlučína Pavel Paschek s velitelem družstva jednotky Radkem Czyžem  9. prosince v areálu Centrální hasičské stanice Hasičského záchranného sboru MSK v Ostravě.
Toto zařízení používají hasiči při zásazích u dopravních nehod, kdy je třeba vyprostit osoby zaklíněné ve vozidlech. Hlučínská dobrovolná jednotka je tzv. předurčena k zásahům u dopravních nehod a nové vyprošťovací zařízení nahradí obdobné, avšak méně výkonné, které hasiči používají nyní.
Jednotka sboru dobrovolných hasičů Hlučín má ve své evidenci za r. 2014 již 113 zásahů, z toho šest u dopravní nehody.
Činnost v jednotce vyžaduje mnoho odborných znalostí a dovedností a také k používání vyprošťovacího zařízení absolvují hasiči množství školení a cvičení. S rostoucím počtem typů a konstrukcí vozidel roste i počet způsobů použití vyprošťovacího zařízení. Každý typ auta je zkrátka nutné "stříhat" jinak a v jiných místech konstrukce. Samostatnou kapitolou je uložení autobaterií, plynových generátorů airbagů a dalších prvků, o kterých musí mít hasič při vyprošťování přehled a přizpůsobit jim postup.

Jarmila Harazinová
zastupující mluvčí města Hlučína

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska