Montessori třídy začnou od úterka fungovat v Hlučíně

Na 150 dětí půjde v Hlučíně v úterý poprvé do školy. Základní škola Tyršova uvítá v 8.30 celkem 17 prvňáčků a využije pro to nově vybudovaných prostor pro výuku Montessori systémem. „Moc se na ně těším, pro školu je to opět další impuls k rozvoji něčeho nového, o co je mezi rodiči čím dál větší zájem,“ řekla k tomu místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová. V Hlučíně už funguje Montessori centrum a také mateřská školka s Montessori prvky výchovy.

Na neuvěřitelných třiasedmdesát dětí, které vyrazí do školy poprvé, bude spolu s jejich budoucími učiteli a se starostou Hlučína Pavlem Paschkem a místostarostkou bude v 10 hodin před Základní školou Rovniny čekat také kniha České pohádky.

Dvaadvacet prvňáků se sejde v 9 hodin v tělocvičně Základní školy Hornická. Tam dříve pracoval starosta Pavel Paschek jako učitel, proto si slavnostní zahájení školního roku na této škole nenechá ujít. Pan starosta ovšem ještě předtím v 8 hodin stihne uvítat čtyřiadvacet nově příchozích dětí na Základní škole v Darkovičkách. Místostarostka přivítá spolu s učiteli čtrnáct prvňáčků, kteří v 8 hodin dorazí do své třídy na Základní škole v Bobrovníkách.

Celkem přijde do hlučínských škol 150 prvňáčků, což je drobný pokles oproti dvěma předchozím školním rokům. Ovšem stále je to o něco více, než v období od roku 2011. To je pro budoucnost Hlučína příjemná zpráva. Největší úbytek letos zaznamenali na Hornické, loni tam přišlo 38 prvňáčků. Méně jich je také v Bobrovníkách, v minulém školním roce jich nastoupilo sedmnáct.

Největší změny během prázdnin prodělala Tyršovka. Škola se dvěma stovkami žáků, jejíž kapacita je naplněna zhruba ze dvou třetin, vstupuje do nového školního roku s přestavěným třetím patrem, které je připraveno na Montessori vzdělávání. Pro děti i učitele této školy bude příjemnou zprávou také širší přístup na internet. Nové datové rozvody ho umožní ve všech prostorách. No a starší děti se nejspíše těší na další novinku, a to je vyučování bez zvonění. Škola vstupuje do významného školního roku, ve kterém oslaví 60. výročí svého založení.

Celkem osmašedesát dětí bude mít škola v Bobrovníkách, čímž se blíží k naplnění své kapacity. Během prázdnin se podařilo opravit jednu ze tříd, rekonstruoval se sklep a končí oprava kotelny.  Škola se chce v novém školním roce soustředit na čtenářskou gramotnost.
Dětí přibývá v Darkovičkách. Celkem 115 žáků školy a 56 dětí v mateřské škole se vedle čtenářské a matematické gramotnosti bude věnovat novým technologiím, škola chce do výuky více zapojit IPaDy.  Pedagogové díky dotaci, kterou se podařilo získat, vyjedou na intenzivní jazykové kurzy do Anglie a na Maltu; dvacet žáků pojede na jazykově - poznávací pobyt do Anglie.  
Přes 700 žáků bude mít škola na Rovninách, což je nárůst o více než 40 dětí. Nově otevře už čtvrtou třídu pro šesťáky. Město Hlučín škole uhradilo celkovou rekonstrukci topného systému, který bude konečně plně regulovatelný. Žáci i rodiče nejspíše uvítají očekávané budování nové družiny. Novinkou bude spolupráce školy s externím koučem, který se bude podílet na tvorbě její strategie.
Na Hornické přes prázdniny malovali, ve dvou třídách opravili podlahy a vyměnili tabule. Zdravý životní styl škola podpořila vybudováním úschovny kol žáků na 5. pavilonu.
„Úschovna je určitě dobrý nápad, který snad bude děti motivovat k tomu, aby místo aut rodičů, nebo hromadné dopravy využívali k cestě do školy bicykl. Všem školám přeju co nejvíce takových nápadů, které obohatí výuku i každodenní život dětí. Pedagogům, dětem i rodičům přeju, ať je tento školní rok prostě baví, ať je obohatí, a ať k sobě dokážou najít správnou cestu,“ řekla místostarostka Blanka Kotrlová.

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733  

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska