Na Hlučínsku si řidiči mění řidičská oprávnění s končící platností jen liknavě

Více než dvěma tisícům řidičů na Hlučínsku končí platnost řidičského průkaz během prvního pololetí letošního roku, ve druhém pololetí se konec platnosti řidičského průkazu týká 1375 řidičů. Mnoho řidičů si zatím o výměnu nepožádalo.

Nejvíce řidičských oprávnění si musí vyměnit řidiči ve věku od jednačtyřiceti do padesáti let a řidiči nad šedesát let.  Povinnost výměny řidičských průkazů vyplývá ze zákona o silničním provozu (zákon č. 361/2001 Sb.), který nabyl účinnosti 1. ledna 2001. Zákon nově stanovil, že řidičský průkaz má omezenou dobu planosti. Platnost řidičského průkazu lze najít ve zmiňovaném dokladu na jeho čelní straně v bodu 4b. Průkazy se vydávají s platností na deset let. 
Celorepublikově bylo v roce 2007 vydáno nejvíce řidičských průkazů v historii, celkem přes 800 tisíc. Jejich majitelé je musí vyměnit během tohoto roku. Výměnu do konce března provedlo pouze 130 tisíc řidičů. Z počtu 670 tisíc průkazů, které ještě nebyly vyměněny, jich bylo v březnu propadlých již 47 tisíc, protože si je řidiči měli vyměnit během ledna a února tohoto roku, ale neučinili tak. V správním obvodu Hlučín jich na konci března scházelo vyměnit cca 2000. 
"Za výměnu řidič neplatí žádný poplatek, a to ani v případě, že mu řidičský průkaz již propadl. Ovšem při řízení motorového vozidla bez platného řidičského průkazu se řidič vystavuje riziku pokuty, a to až do výše 2000 korun na místě, v případě správního řízení až 2500 korun. Takže naše rada zní: zkontrolujte si svůj řidičský průkaz. V případě, že se jeho platnost chýlí ke konci, nebo dokonce už vypršela, navštivte příslušný odbor obce s rozšířenou působností podle nahlášeného místa trvalého pobytu. Vezměte s sebou jednu fotografii o rozměrech 3,5 x 4,5 cm odpovídající podobě žadatele v době podání žádosti, platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz a přijďte si podat žádost o vystavení nového řidičského oprávnění," řekl Robert Vitásek, vedoucí odboru dopravy Městského úřadu Hlučín. 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska