Neobvyklé setkání po letech v Hlučíně

Devětapadesát let po maturitě se studenti gymnázia v Hlučíně setkali v pátek 22. května se svým profesorem.

Parta, která studovala na hlučínském gymnáziu v letech 1953 až 1956, a jejich třídní Jaromír Volek se jako každý rok v květnu opět setkali v hlučínském Penzionu u svatého Floriána. „Tehdy ještě nebylo našemu profesorovi ani třicet let. Měl dvě děti, tak vždycky říkával, že Volek má dva volečky,“ vyprávěl o jeden z tehdejších gymnazistů, inženýr Adolf Vjačka. „V dějepise jsme tehdy v padesátých letech museli tuží začerňovat některá nepohodlná jména,“ přidal vzpomínku. 

„Dříve jsme se scházeli co pět let. Ale když už to bylo padesát roků od maturity, zkrátili jsme interval. Teď se potkáváme každý rok, pokaždé v hlučínském Penzionu u svatého Floriána, aby se nám to nepletlo,“ prozradil někdejší chirurg, MUDr. Jiří Říha, CSc. Podle něj není květnový termín inspirován datem maturity. Vybrali ho prá proto, že na jaře se všem zapalují lýtky, tak je dobré se sejít.

Letos se setkalo deset tehdejších maturantů a povídání u vínka si užili. Pro svého profesora připravili dopis, v němž připomněli i své další učitele. Přidali upřímné poděkování. „Můžeme svým vnučkám a vnukům předávat vzpomínky na své studijní roky, říkat ono někdy omšelé – to za našeho mlada – nás učili náš pan třídní profesor se svými kolegy Šuráněm, Svobodou, Pokorným, Halfarem, Poláškem, Neherovou, Měrkovu, ale i tělocvikářem Kozákem, a nelze nevzpomenout ředitele Strádala a jeho choť a také svéráznou postavičku tehdejšího typického školníka Parůžka. Ti všichni nám do morku kostí vštípili přináležitost ke svému gymnáziu, dali nám základy pro trvalá přátelství ze školních lavic. Z jejich vědomostí, které nám předávali, jsme těžili na dalších školách a pak na svých profesních cestách životem,“ napsali bývalí studenti, dnes dámy a pánové seniorského věku, svému třídnímu, který je učil ruštinu a občanskou nauku. „Podívejte, jakou nádheru mi připravili,“ chlubil se jednadevadesátiletý učitel Jaromír Volek precizně provedeným dopisem.

Pozdravit unikátní sešlost přišel i starosta Hlučína Pavel Paschek. „Pamatuju pana profesora ještě z dob, kdy jsem na gymnáziu v Hlučíně v letech 1981 a 1985 studoval já. Chvíli mě učil svou milovanou němčinu. Vždycky to byl velmi důstojný pán, který se nikdy nerozčiloval,“ připomněl starosta svá studentská léta.

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska