O Hlučínské jezero bude pečovat vodní kombajn

Vodní kombajn na sečení trav v Hlučínském jezeře bude kupovat město Hlučín. Zastupitelé na svém jednání ve čtvrtek 15. září schválili rozpočtové opatření včetně 6 milionů korun na koupi lodě remorkérového typu se žací lištou.

Vodní travina stolístek klasnatý se letos neočekávaně rozšířila v jezeře a vyhnala z vody mnoho plavců, kterým byl dotyk rostlin nepříjemný, zrušila závody v dálkovém plavání, komplikovala práci záchranářů a ztížila sezonu vodním lyžařům. Cestu, jak situaci řešit, hledalo vedení města už od začátku prázdnin. Podle odborníků není žádoucí rostlinu zcela zlikvidovat, protože čistí vodu a díky ní se sinice v jezeře vyskytují jen velmi zřídka. Kombajn s lištou bude trávy sekat v hloubce 1,8 metru, ukládat je v zásobnících a poté vykládat na břeh na předem nachystaných prostorech, odkud  by se pravidelně odvážely. Stroj bude podle odborníků vhodné kombinovat s vysazením ryb, které by se trávou živily.

"Cílem je dostat jezero do stavu, kdy budou rostliny, zvířata i lidi žít ve vzájemné symbióze," uvedla místostarostka Blanka Kotrlová.

Pro rozpočtové opatření s částkou vyčleněnou na pořízení kombajnu hlasovali zastupitelé napříč politickým spektrem. 

"Teď se budeme snažit co nejrychleji vypsat výběrové řízení na dodávku kombajnu, protože výroba takového stroje, který se nedělá sériově, trvá až půl roku. A my ho chceme mít na jezeře už příští rok zjara hned, jakmile to umožní počasí,“ doplnila místostarostka.

Obdobný kombajn mají také v Plzni, kde ale obhospodařuje o dvě třetiny menší vodní plochu. V provozu je od jara do podzimu každý pracovní den na jedné směně. V Hlučíně se prozatím počítá s tím, že by kombajn jezdil sedm dní v týdnu ve dvousměnném provozu. Na jeho provoz bude muset město přijmout pravděpodobně až tři zaměstnance, kteří budou muset absolvovat speciální proškolení. 

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska