Projekt sanace Hlučínského jezera se dostal mezi vládní priority

Sanaci, rekultivaci a revitalizaci území po těžbě štěrkopísku v Hlučíně zařadilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s Ministerstvem financí ČR do vládního seznamu prioritních projektů programu revitalizace Moravskoslezského kraje.

Na zasedání zastupitelstva města Hlučína, které se konalo v úterý 21. února v Kulturním domě Hlučín, o tom informoval starosta města Pavel Paschek.
„Osobně jsem jednal s ministrem financí Andrejem Babišem, který mi potvrdil, že na projekt je alokováno 500 milionů korun,“ uvedl starosta.    

Z původně vypracovaného projektu v celkové hodnotě 800 milionů korun se bude realizovat část zahrnující protipovodňová opatření. „Zahájení procesu zadávání výše uvedené veřejné zakázky je ze strany Ministerstva financí ČR plánováno ve čtvrtém kvartálu,“ informoval ředitel odboru hornictví Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Zbyšek Sochor.

„Zahájení projektu podle mého názoru odstartuje novou etapu rozvoje Hlučína. V první fázi přinese realizace projektu Hlučínu desítky nových pracovních míst. Vedle protipovodňové ochrany území následně umožní také jeho další rozvoj jako významné rekreační oblasti celého regionu,“ řekl starosta Hlučína.

„Je to dobrá zpráva nejen pro Hlučín, ale pro celý Moravskoslezský kraj. Konečně se dočkají ochrany před případným poškozením hrází vedle Hlučína také okolní obce Jilešovice a Děhylov a v Ostravě-Třebovicích a Martinově, které by byly také v ohrožení. V současnosti, kdy čím dál častěji bojujeme se suchem, považuji za velmi významnou i skutečnost, že po revitalizaci bude možné zvednout hladinu jezera. Při její obrovské ploše se nám tak podaří udržet v krajině navíc obrovské množství vody," uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro regionální rozvoj Jan Krkoška.

Už v září loňského roku schválili zastupitelé Hlučína na výzvu ministerstva financí rozdělení projektu na dvě části, aby bylo možné realizovat ho ve dvou na sobě nezávislých etapách. Náklady na rozdělní projektu se zavázalo uhradit ministerstvo financí. První etapa projektu by měla zahrnout všechna protipovodňová opatření včetně zvýšení a zpevnění hrází jezera a řeky Opavy, opravy nápustného a výpustného ventilu a dalších technických vodních objektů i mostu.
Do druhé etapy projektu se přesouvá rekonstrukce zničené a poškozené dopravní infrastruktury a budování souvisejících stavebních objektů, jako jsou kruhové objezdy, parkoviště a podobně.

Práce na sanaci Hlučínského jezera by měly regionu přinést až 250 nových pracovních míst. Hotový projekt, který je největší v novodobé historii Hlučína, odevzdali představitelé Hlučína ministerstvu průmyslu a obchodu v květnu roku 2015. Do přípravy investovalo město cca 9 milionů korun ze svého rozpočtu, a to zejména na výkupy pozemků. Náklady vynaložené státem na zpracování projektové dokumentace a související inženýrskou činnost se pohybují v řádech desítek miliónů korun.
 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska