První pomoc v Hlučíně má dva nové pomocníky

Dva automatické externí defibrilátory (AED) pořídilo město Hlučín. Přístroje, které mohou pomoci zachránit život, byly zařazeny do výbavy Jednotky sboru dobrovolných hasičů Hlučín a Městské policie Hlučín.

„Používání automatických externích defibrilátorů je jasným trendem v oblasti poskytování předlékařské první pomoci a v Hlučíně nechceme zůstat pozadu. Vybavení hasičské jednotky a městské policie tímto zařízením je nesporně krokem k dosažení vyšší úrovně poskytování první pomoci. Hodnota lidského života je nevyčíslitelná, proto pořízení AED považuji jednoznačně za smysluplnou investici města,“ říká k nákupu starosta města Pavel Paschek.
Defibrilace je metoda, která využívá elektrického proudu ke zvrácení srdeční arytmie (fibrilace komor), jež by bez zásahu vedla ke smrti. Defibrilátor dokáže obnovit správnou činnost srdce.  Z pověstných amerických filmů známe ono výrazné "Ustupte, podávám výboj!" a podobný pokyn zaznívá i z přístroje AED pokud vyhodnotí, že je podání výboje zapotřebí. Právě v možnosti laického použití spočívá jedinečnost přístroje. Jednoduchými pokyny hlasem a obrazem vede uživatele krok za krokem záchranou postiženého.
Charakter činnosti dobrovolných hasičů i městské policie jednoznačně předurčuje tyto složky k vybavení defibrilátory. Jsou první, na koho se obrací lidé s prosbou o pomoc, první na místě neštěstí a asistují i u sportovních, kulturních či jiných masových akcí. Právě hasiči a strážníci zde bývají přítomní po celou dobu konání, vykonávají hlídkovou činnost a mohou v případě potřeby ihned zasáhnout.
Městská policie Hlučín bude používat AED v základní výbavě, dobrovolní hasiči mají zařízení rozšířené o zobrazování křivky EKG. K oběma zařízením pořídilo město tzv. dětské elektrody, které snižují energii pro defibrilaci dětí a novorozenců. Oba defibrilátory pořídilo město za necelých 127 tis. Kč.
 
 
Jarmila Harazinová
zastupující mluvčí města Hlučína
tel. 595 020 203
e-mail: harazinova@hlucin.cz

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska