Rekonstrukce domu na Mírovém náměstí

Rekonstrukce domu na Mírovém náměstí, ve kterém je Hlučínská hospoda u Bětky, by se měla dokončit během příštího roku. Městský objekt, jehož první patro je opuštěné už od roku 2012, by mohl být opět ozdobou centra města už v létě příštího roku.

V budově se již letos za více než jeden milion korun měnila okna a vstupní dveře. Na další opravy je v této chvíli vyčleněno více než 7 milionů korun, ve veřejné soutěži se pravděpodobně dosáhne nižší ceny stavebních prací.
V přízemí by nadále měla zůstat hospůdka, v prvním patře vznikne mimo jiné baletní sál pro Základní uměleckou školu P. J. Vejvanovského v Hlučíně. 
„Žáci našeho tanečního oboru připravují se svou vyučující Klárou Krejčířovou každý školní rok krásná a úspěšná baletní představení, která nejširší veřejnost hodnotí velmi vysoko, úspěchy mají i v zahraničí. Představení ale dosud vznikají ve velmi stísněných podmínkách v budově umělecké školy. Od nových prostor „Nad Bětkou“ si proto slibujeme jednak větší sál pro taneční obor, ale i lepší zázemí, jako jsou dvě šatny pro mladší a starší žákyně, popřípadě pro chlapce a dívky. Děti i jejich vyučující se na nové prostory už moc těší,“ komentovala připravované opravy ředitelka základní umělecké školy Eva Niedobová.

Rekonstrukce objektu na náměstí je jednou z investic, které město Hlučín ve svém rozpočtu plánuje na příští rok. Rozpočet zastupitelé schválili na svém jednání ve čtvrtek 17. prosince. Celkem bude město hospodařit s příjmy ve výši 214 milionů korun, na výdaje je v plánu 241 milionů korun, rozdíl by se měl pokrýt z přebytku letošního roku.
Město plánuje například výstavbu nerezového bazénu pro děti ve Sportovně rekreačním areálu Hlučín na jezeře. „Je to jedna z investic, která mě osobně potěšila, protože tím zpříjemníme odpočinek u Hlučínského jezera zejména mladým rodinám,“ řekl starosta Pavel Paschek.
Městu dosud chybí sociální zázemí pro lidi bez domova, s jehož výstavbou se také počítá.  Stavět se bude i nová autobusová zastávka v Ostravské ulici. Zastupitelé schválili též 300 tisíc korun pro Římskokatolickou církev na opravu fary.
Město dále plánuje výstavbu cyklostezky z Jasének do Bobrovníků, na kterou chce získat dotaci. Žádat bude i o dotační podporu na třetí etapu regenerace panelového sídliště OKD východ. „Přestože by se měly tyto akce financovat z dotačních peněz, nikoliv z městského rozpočtu, musíme mít na tyto částky nejprve krytí v plné výši, protože dotace vyplácejí až po dokončení akce,“ vysvětlila vedoucí odboru financí Krista Šoferová.
Celkem 1,8 milionu korun je připraveno na spolufincování umělých trávníků pro sportovní stadion v Hlučíně, kde trénuje FC Hlučín, i hřiště v Darkovičkách, kde má zázemí místní fotbalový klub. Oba kluby budou na umělou trávu žádat státní dotace.

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska