Setkání mladých malířů-natěračů v Hlučíně

Dne 21. 5. 2013 se uskutečnilo na Mírovém náměstí v Hlučíně "Setkání mladých malířů-natěračů a Prezentace učebních oborů školy" pod názvem „Hlučín, město s řemeslnou tradicí“.


SETKÁNÍ MLADÝCH MALÍŘŮ-NATĚRAČŮ V HLUČÍNĚ A PREZENTACE UČEBNÍCH OBORŮ ŠKOLY
pod názvem „Hlučín, město s řemeslnou tradicí“

     Odborné učiliště a Praktická škola v Hlučíně ve spolupráci se Sdruľením přátel školy při OU a PrŠ v Hlučíně uspořádaly ve dnech 20. - 22. května 2013 jiľ II. ročník setkání ľáků učebního oboru malíř-natěrač, tentokrát pod patronací Cechu malířů a lakýrníků ČR a starosty města Hlučína Ing. Pavola Kubuše. Akce navázala na úspěšnou loňskou premiéru. Hlavním programem setkání byla přehlídka jednotlivých škol v oboru malíř, která proběhla v úterý 21. 5. 2013 na hlučínském Mírovém náměstí. Sjelo se jedenáct dvoučlenných druľstev z různých regionů naší republiky (Praha, Děčín, Hořice, Přerov, Brno, Hustopeče, Valašské Meziříčí, Lipová-lázně, Horní Benešov, Hlučín) a přijeli i hosté z naší partnerské školy ze slovenského Kysuckého Nového Mesta, kteří měli zastoupení i v oboru zedník (prezentovali se v doprovodném programu).
     Mladí malíři pracovali dle zadání a také svou školu prezentovali vlastní tvorbou. Práce prováděli na sádrokartonových deskách umístěných na stojanech. Proti nepříznivému počasí byli mladí řemeslníci chráněni stany. Návštěvnici měli moľnost vidět nové techniky a trendy v tomto oboru, zajímavá díla a také poznat, kam malířství směřuje. Mezi malíři byla také děvčata, průkopnice malířského oboru, která se jiľ tomuto oboru věnují v několika školách na Moravě i v Praze. Bylo vidět, ľe jim jde práce skvěle od ruky a za svými spoluľáky nezůstávají pozadu. Po ukončení programu na náměstí následovalo neformální setkání zúčastněných, při kterém si vyměnili ľáci i učitelé zkušenosti z výuky a poznatky z této akce.
     V doprovodném programu byly ukázky dovednosti ľáků dalších oborů, jeľ škola vyučuje, např. zedníků (zdění klenby, komínu, obklady, dekorativní omítky), prodavačů (ozdobné balení dárků), pečovatelů (měření tlaku, měření cholesterolu v krvi, výrobky ze šicí dílny), cukrářů (výroba cukrářských ozdob), pekařů a kuchařů (ochutnávka krajových specialit).
     Hlavním cílem projektu je setkání ľáků středních odborných škol, zaměřené na porovnání schopnosti, dovednosti ľáků, poznání stylu práce a nápaditosti svých kolegů z jiných regionů, na výměně zkušenosti, propagaci oboru a také navázáni osobních kontaktů.
     Celá akce mohla proběhnout díky mnoha sponzorům a především podpory města Hlučína a Moravskoslezského kraje.

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska