Směrová studie silnice I/56 se začne dělat už ve druhé polovině letošního roku

Směrová studie pro silnici I/56 mezi Ostravou a Opavou se začne dělat ve druhé polovině letošního roku. Výsledky by mohly být v první polovině roku 2019.

Studie musí odpovědět na otázku, zda je kvůli počtu projíždějících aut nutné a potřebné budování její přeložky, po které Hlučínsko volá už několik let. Starostům z Hlučínska to dnes sdělil ministr dopravy Dan Ťok, který Hlučínsko nečekaně navštívil v úterý 24. dubna, kdy v Ostravě zasedala vláda. Starostové obcí Hlučínska, kteří už roky usilují o vybudování přeložky silnice I/56, na jednání vlády vystoupili se svým prohlášením a dosáhli tak konečně alespoň částečného pokroku. 
„Na zasedání vlády jsme přišli připraveni, vyzbrojeni nejen argumenty, ale také transparentem, kdybychom se nedostali ke slovu. Ale hned na začátku jednání se nám podařilo předat premiérovi Andreji Babišovi i ministru dopravy Danu Ťokovi naše prohlášení a vysvětlit svá stanoviska, proč považujeme vybudování obchvatu za nezbytné,“ řekl starosta Hlučína Pavel Paschek. 

Ministr Ťok se poté rozhodl vyslyšet důraznou žádost a neplánovaně vyrazil v doprovodu místních starostů přímo na místo, aby se osobně seznámil s neutěšenou dopravní situací.

„Ukázali jsme panu ministrovi už dnes přetížený most přes Odru, který spojuje Přívoz a Petřkovice, protože v tomto směru je to jediné spojení z Ostravy na celé Hlučínsko. Po otevření chystaného outletového centra tady navíc hrozí velmi reálné riziko kolapsu dopravy. Nemluvě o tom, že pro cesty na Hlučínsko neexistují žádné alternativy, snad jen poněkud absurdní cestování přes Polsko, které mnozí řidiči využívají už teď,“ uvedl starosta Dolního Benešova Martin Štefek.    
Poté starostové ministra seznámili s nejkritičtějšími úseky v Hlučíně, v Dolním Benešově i v Kravařích. „Litovali jsme jen toho, že se nám nepodařilo chytit tu pravou dopravní špičku, kdy se na výjezdu z Ostravy nebo naopak z Hlučína stojí dlouhé minuty v kolonách. Přesto věříme, že se nám podařilo pana ministra přesvědčit o nutnosti stavby přeložky. Ministr slíbil, že ministerstvo připraví směrovou studii, která by měla jasně určit, zda je přeložka zapotřebí. My víme, že ano, a jsme přesvědčeni, že to studie potvrdí,“ doplnila starostka Kravař Monika Brzesková.

„Upozornili jsme ale ministra, že i nadále budeme jako starostové podporovat symbolickou blokádu dopravy silnice I/56, kterou občanská iniciativa naplánovala do Dolního Benešova na 17. května. To aby náhodou nezůstalo jen u slibů,“ konstatoval starosta Štefek.

„Města se v posledních letech potýkají s obrovským nárůstem osobní, ale i nákladní dopravy. Chápu všechny starosty a občany volající o pomoc v podobě obchvatů. Postupně je skrze nové dálnice nebo silnice I. třídy stavíme. Stejně jako v případě dalších míst, tak i na Hlučínsku musíme nejdříve zadat studii a podle výsledků můžeme teprve připravit samotný záměr budoucí stavby. Ještě letos tento průzkum zadáme, aby určil trasování silnice v oblasti Hlučína a návrhy možných řešení,“ řekl ministra Ťok.

 

Ivana Gračková
mediální zastoupení Iniciativy I/56 Sdružení obcí Hlučínska
736 281 733
ivanagrackova@email.cz 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska