Snižme náklady na energie - elektronická aukce

klikni pro velký obrázek

11. května 2015 od 14:00 - 17:00 hodin v Zámeckém klubu v Hlučíně - Občané i firmy v Hlučíně mají nyní možnost snížit náklady na elektrickou energii a zemní plyn. Město pro ně zajistilo elektronickou aukci, kterou bude pořádat společnost eCentre.

Občané i firmy v Hlučíně mají nyní možnost snížit náklady na elektrickou energii a zemní plyn. Město pro ně zajistilo elektronickou aukci, kterou bude pořádat společnost eCentre. 
Již více než 650 měst a obcí z celé České republiky pomáhá svým obyvatelům snížit jejich náklady na elektřinu a plyn prostřednictví elektronických aukcí. V uplynulém období se e-aukce konaly také v okolních městech a obcích, například v Bolaticích, Dolním Benešově, Opavě, Hati, Kravařích.
„Například v Bolaticích se aukce zúčastnilo více než 200 domácností a jejich celková úspora přesahuje 2,22 milionu korun,“ říká Martin Valušek ze společnosti eCentre, která aukce organizuje.
Nyní je účast v elektronické aukci otevřená také občanům Hlučína, stačí navštívit kontaktní místo. Fungovat bude v zámeckém klubu na Zámku Hlučín v úterý 5. května, v pondělí 11. a v úterý 19. května, vždy od 14 do 17 hodin. Pro domácnosti i firmy je tato služba zcela zdarma.
Zájemci, kteří se chtějí zapojit do sdružené e-aukce, by měli v uvedených termínech donést do kontaktního místa kopii smlouvy se stávajícím dodavatelem elektřiny a zemního plynu včetně všech případných dodatků, kopii vyúčtování elektrické energie a zemního plynu za poslední roční období a číslo SIPO, případně číslo bankovního účtu. 
„Společnost eCentre porovná stávající ceny energií každého zájemce s cenami, které se už podařilo zajistit soutěží v e-aukci. Pokud bude cena z e-aukce výhodnější, pak eCentre zajistí uzavření smlouvy s novým dodavatelem. Celý servis je přitom zdarma,“ vysvětlil Martin Valušek.  
Bližší informace je možné získat na stránkách www.ecentre.cz  případně u Martina Valuška z eCENTRE na adrese martin.valusek@partnerecentre.cz nebo na telefonním čísle 737 241 141.
 
Otázky a odpovědi k e-aukcím
Cestu k úsporám nákladů za energie vaší domácnosti zajistí firma eCentre dvěma způsoby:
- prostřednictvím expres aukce, v níž porovná vaše ceny s cenami dosaženými v předešlé e-aukci s možností okamžitého uzavření dodavatelských smluv za tyto ceny.
- zařazením do sdružené poptávky v následující e-aukci
 
Pár kroků k úsporám
1. Na kontaktním místě podepíšete smlouvu s eCentre a předáte potřebné podklady.
2. eCentre sesbírá podklady od všech domácností …
3. …a sdruží poptávku do e-Aukční síně.
4. Poté osloví široké portfolio dodavatelů a vyzve je k účasti v e-Aukci.
5. V internetové Aukční síni jsou porovnány nabídky dodavatelů, čímž je zajištěna férová soutěž.
6. Poskytovatel služby porovná vaše stávající ceny s cenou vzešlou z e-Aukce.
7. Je-li cena z e-Aukce nižší, než vaše stávající cena, eCENTRE zajistí podpis smlouvy mezi vámi a vítězným dodavatelem. Máte tak zdarma zajištěn stoprocentní administrativní servis.
 
Z čeho se skládají vaše platby a co je možné soutěžit? - mezititulek
Zjednodušeně můžeme říct, že platby za energie, které hradíte, se skládají z těchto částí:
- regulovaná složka – především cena za distribuci energie (elektřiny či zemního plynu), která je každoročně pevně stanovena Energetickým regulačním úřadem a nelze ji tudíž soutěžit.
- neregulovaná složka – výši této části si dodavatelé stanovují sami, a tudíž lze soutěžit v e-Aukci.
Neregulovaná složka u elektřiny je cena za silovou elektřinu (tedy skutečně dodanou do vašich zásuvek) v kWh a dále pevná cena za měsíc (poplatek za činnost dodavatele, například za tvorbu vyúčtování, evidenci, apod.). V e-Aukci soutěžíme neregulovanou část, tedy silovou elektřinu. Ta tvoří cca 40 procent z celkové platby.
Neregulovaná složka u zemního plynu je cena za samotnou   potřebu zemního plynu včetně stálého měsíčního poplatku. V e-Aukci soutěžíme neregulovanou část. Ta tvoří až 80 procent z celkové platby.
 
Ivana Gračková
(tisková mluvčí města Hlučína)

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska