Starý hlučínský pivovar

GPS:
Adresa::
Pode zdí 148/13, Hlučín 748 01
Web::
http://www.pivovaravar.cz
Telefon::
+420 595 042 165
Email::
pivovaravar@volny.cz
Vedení::
Leonard Plaček

Hlučín získal várečné právo (tj. právo vařit pivo) již při založení města. Pivo se vyrábělo nejdříve v měšťanských domech a později v pivovaru, kterému majitelé pronajímali propinační právo za určitou sumu.

Pivovar v Hlučíně byl založen roku 1526 a vařilo se zde až do roku 1904. Stával na ulici Pode zdí, v blízkosti Mírového náměstí. Zchátralá budova se dočkala počátkem 90. let kompletní renovace na dnešní moderní objekt a 14. srpna 1993 zde byl otevřen pivovar současný, který obnovil tradici zdejší výroby piva.

V polovině domu je umístěn pivovar, vybaven moderní nerezovou technologií a v druhé části je v přízemí stylově zařízená restaurace, která budí dojem vesnického hostince a v patře se nachází jídelna. V letních měsících je zde k příjemnému posezení poklidná zahrádka. Varna pivovaru je umístěna v patře a hosté kavárny mohou přímo sledovat přípravu mladiny. Rovněž stěna varny směrem do ulice je prosklená, takže varné kotle mohou zhlédnout také kolemjdoucí lidé. Původní kamenné sklepy, někde až s dvoumetrovou šířkou stěny, snadno udržují žádoucí teplotu a jsou chloubou minipivovaru.

Pivo z tohoto pivovaru tak můžete ochutnat v restauraci Avar (součást pivovaru) nebo u odběratelů. K dostání je také v Polsku a Německu. Dnes, zřejmě nejmenší dodavatelský pivovar u nás, nabízí v restauraci pivo Avar 12% - světlé, tmavé, kvasnicové a jako přítoč Plzeň 12%.

Soubory ke stažení

Historie Pivovaru.PDF Historie Pivovaru.PDF 61 kB

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Mapa

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska