Štěrkovna Open Music 2017

Největší hudební akce na Opavsku láká na Langerovou, Dyka i další hvězdy

Multižánrový hudební festival Štěrkovna Open Music, jehož XIII. ročník se uskuteční v pátek a v sobotu 28. a 29. července, láká návštěvníky na zvučná jména muzikantů i neopakovatelnou atmosféru Hlučínského jezera. Se svými 15 tisíci návštěvníky patří festival, jehož generálním partnerem je i letos město Hlučín, k největším hudebním akcím na Opavsku. Hlavními hvězdami dvoudenního svátku určeného pro celé rodiny budou Vojta Dyk s B-Side Bandem, písničkářka Aneta Langerová, kapela Tata Bojs nebo německo-americká skupina N.O.H.A. 
"Moc se do Hlučína těšíme, tamní festival má vždycky skvělou atmosférou umocněnou prostředím na březích jezera," řekl zakladatel kapely a saxofonista Philipe Noha.
Jedinečný zážitek přinese i projekt Bohemia, který přibližuje lidovou hudbu v moderním aranžmá.  „Projekt uvádíme živě jen na výjimečných místech a velmi zřídka. Hráli jsme ho v Praze na křtu desky Burian - Bohemia v Meetfactory a také na Expo v Miláně. Hlučínský festival tak bude výjimečný,“ prozradil Jiří Burian.
Chybět nebude ani souboj kapel Balkan Battle Live, který loni patřil k vrcholu festivalu. Letos se proti sobě postaví pražská kapela Circus Problem a rumunská jazz dechovka Fanfare Ciocârlia. V originálním nástrojovém složení bude hrát i kapela Limetal sestávající z bývalých členů kapely Citron. Vystoupí v doprovodu dudáka a smyčcového tria.
Specialitou hlučínského festivalu bude i druhým rokem scéna určená pro seniory, situovaná do zahrady nedalekého Domova pod Vinnou horou, letos nazvaná Odpoledne plné šlágrů aneb un a ona se baví. V pátek od 14 hodin na ní vystoupí Karel Kahovec se skupinou George & Beatovens a opět kapela Dandy Band, která měla loni velký ohlas. Vstup je zdarma.
Areál Hlučínského jezera poskytuje prostor nejen k vytvoření dvou rovnocenných hudebních scén, ale i pro bohatý doprovodný program. Na děti bude čekat ČEZ Cirkulum Art scéna, o osvěžení se postará plážový bar, chybět nebude ani zóna s řadou stolních her nebo místo vyhrazené pro odpočinek a relaxaci.
Vstupenky na festival lze zakoupit online z pohodlí domova v síti Ticketstream, v hlučínské Hospodě 56, v opavské prodejně Sluna a také v Informačním centru Hlučín v budově zámku. Cena dvoudenní festivalové permanentky je v předprodeji aktuálně za 590 korun, na místě bude stát dvoudenní vstup 650 korun, páteční vstupenka přijde na 400 a sobotní na 450 korun.
Partnery festivalu jsou stavební společnost Štraub, Moravskoslezský kraj, ČEZ a město Opava.
Ivana Gračková
 mediální zastoupení festivalu Štěrkovna Open Music
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733
ivanagrackova@email.cz

 

Tisková zpráva, Hlučín, 4. července 2017

V nabídce budou i pražení brouci

Muzika by se špatně poslouchala s prázdným žaludkem. Aby byly zážitky z letošního hudebního setkání Stěrkovna Open Music, které se uskuteční na Hlučínském jezeře v pátek a v sobotu 28. a 29. července, skutečně komplexní, připravili pořadatelé poprvé také mini food festival Mňam Štěrkovna.
„Už několik let se snažíme pozvednout celkovou úroveň festivalové gastronomie. Letos jsme dosáhli pokroku ve dvou věcech. Jednak všichni stánkaři s občerstvením budou mít přívěsy, na které se vztahují přísnější hygienické normy. Ale navíc zveme prodejce s opravdovými specialitami,“ prozradil Matěj Ostárek z pořádající firmy New Wind Production. Organizátoři oslovili osvědčené účastníky food festivalů, aby přišli předvést své umění také na Štěrkovnu Open Music. V sortimentu by se tak mohli objevit třeba pražení brouci nebo speciality argentinské kuchyně.
„Návštěvníci si budou náš festival užívat opravdu všemi smysly včetně chuti,“ uzavřel Matěj Ostárek. 

Ivana Gračková
mediální zastoupení festivalu Štěrkovna Open Music
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733
ivanagrackova@email.cz

 

Tisková zpráva, Hlučín, 9. července 2017

V letošním battle bude hrát nejrychlejší kapela světa

 

Po úspěchu souboje dvou kapel v balkánských rytmech, který měl loni na festivalu Štěrkovna Open Music svou premiéru, bude letošní Balkan Battle Live ještě dramatičtější.
 „Letos budou kapely usilovat o přízeň posluchačů ještě svižněji než loni. Po svém úvodním představení, na které bude mít každá kapela patnáct minut, budou půl hodiny bojovat písničku po písničce, závěr si dají společně,“ prozradil producent projektu Michael Tardík.

Loni souboj rumunské dechovky Fanfara Transilvania a party pražských punkových klaunů Circus Problem vyhrála u diváků česká kapela. Ta bude obhajovat své vítězství po své transformaci pod novým názvem Circus Brothers proti uskupení Fanfare Ciocarlia, což je jedna z nejlepších kapel svého druhu na světě.
„Energie a vynalézavost zajistila kapele fanoušky od Melbourne po Memphis, od Tokia po Toulouse. Každý koncert skupina bere nejen jako výzvu, jak roztančit a pobavit publikum, ale také jako cestu, jak zachovat skutečnou identitu a feeling cikánské muziky, který členům Fanfare Ciocarlia předali jejich otcové a dědové,“ nešetřil chválou Michael Tardík.
O muzikantech Fanfare Ciocarlia se traduje, pocházejí ze skryté vesnice Zece Prajini, která se nachází v severovýchodním Rumunsku. Po dobu komunismu se v ní udržela tradice svatebních, pohřebních a armádních kapel, zatímco ve zbytku Rumunska tento starý osmanský obyčej vymizel. Podle legendy se vesnice skrývá v mlžném údolí, kde žije na osmdesát rodin cikánských farmářů tradičním venkovským způsobem. Fanfare Ciocarlia postupně dobývá Evropu a svět od roku 1997. Londýnské Timesy o ní napsaly: „A heavy, heavy monster sound.“ Nejrychlejší kapela světa v Hlučíně předvede svou šílenou svižnost, skvělou techniku, perfektně frázované rytmy a sladkokyselé dechy

Čeští obhájci titulu, kapela Circus Brothers, vznikla oddělením většiny členů původní kapely Circus Problem. Navazuje na to nejlepší z dobře známé tvorby, kombinuje balkánskou dechovku, diskotékový beat, laciný pop a špinavý house.
Balkan Battle Live bude hlavním tahákem pátečního programu.
Vstupenky na festival lze zakoupit online z pohodlí domova v síti Ticketstream, v hlučínské Hospodě 56, v opavské prodejně Sluna a také v Informačním centru Hlučín v budově zámku. Cena dvoudenní festivalové permanentky je v předprodeji aktuálně za 590 korun, na místě bude stát dvoudenní vstup 650 korun, páteční vstupenka přijde na 400 a sobotní na 450 korun.
Generálním partnerem festivalu je městko Hlučín, dalšími partnery festivalu jsou stavební společnost Štraub, Moravskoslezský kraj, ČEZ a město Opava.
 

Ivana Gračková
mediální zastoupení festivalu Štěrkovna Open Music
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733
ivanagrackova@email.cz

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska