Tradiční krmáš se uskuteční o víkendu v Hlučíně

Letošní krmáš v Hlučíně bude mimořádně bohatý, na programu bude poprvé soutěž o nejlepší hlučínský koláč a navíc se tradiční akce spojí s festivalem ohňostrojů, který se v Hlučíně konal poprvé loni při oslavách 760 let od založení města králem Přemyslem Otakarem II.

 Hlavními hvězdami akce, která se bude konat od 1. do 3. září v areálu Hlučínského jezera, budou zpěvačky Ilona Csáková a Tereza Kerndlová a také vynikající showman a vítěz super star Ukrajiny Nazar Savko se svým souborem Džerelo. Hrát bude též jediný oficiální revival populárního zpěváka osmdesátých let minulého století Kroky Michala Davida. Hudební produkci doplní pouťové atrakce, zábava pro děti, kolotoče, stánky plné pamlsků, soutěže, workshopy, malování na obličej i vystoupení kouzelníka. Vždy večer ve 21.30 uzavře setkání na jezeře jeden ze tří festivalových ohňostrojů. Mezinárodní soutěžní festival ohňostrojů bude opět spolupořádat hlučínská firma Tarra pyrotechnik, která bude měřit síly se slovenskou společností Pyrotechnics activities a rakouskou ohňostrojnou firmou Feuerwerka Jost.

Soutěž O zlatý koláč organizuje Místní akční skupina Hlučínsko a tentokrát ji spojí s krmášem, protože domácí koláče by neměly chybět na žádném posvícení. Soutěžit budou pekařské týmy o dvou až čtyřech soutěžících. Koláče budou na místě prezentovat v sobotu 2. září. Každý soutěžní tým bude mít upečeno 80 koláčů minimálně ve třech variantách, s různými náplněmi. Povinné náplně jsou maková a tvarohová, další je volitelná a může být i slaná. Vzhled, chuť i způsob prezentace koláčů bude hodnotit jak porota, tak mlsní návštěvníci. Organizátoři doporučují použít co nejvíce regionálních surovin a výslednou prezentaci koláčů doplnit o vtipný komentář, postup přípravy, píseň, tanec nebo krojový úbor.
Krmáš odstartuje v pátek v 15 hodin, v podvečer vystoupí pěvecký sbor Gymnázia Josef Kainara Hlučín  a Faul kapela z Hlučína.  V sobotu hudební produkci zahájí v 15 hodin Hlučíňanka, v 17 hodin bude pokračovat kapela Nagauč, v 18.30 Nazar Savko a ve 20 Ilona Csáková. V neděli přivítá návštěvníky krmáše v 15 hodin skupina Kroky Michala Davida. V 16 hodin se odehraje vodní balonková bitva u vleku. Slavnostní slovo faráře hlučínské farnosti Martina Šmída přijde na řadu 16.45. Hlučín pozdraví také představitelé partnerských měst. Po 17. hodině bude hrát nejprve Dolbend a poté zazpívá Tereza Kerndlová. Vstup na hlučínský krmáš bude po všechny tři dny zdarma.
O vítězi II. ročníku Mezinárodního festivalu ohňostrojů budou rozhodovat diváci v neděli večer po poslední ohňostrojné show. 
"První ročník festivalu jsme pořádali loni v rámci oslav 760. výročí založení města Hlučína. Letos ho přesouváme až na září mimo jiné i proto, aby festival nenarušil rekreační sezonu," uvedl ředitel městské příspěvkové organizace Sport a kultury Hlučín.

Tři soutěžící firmy budou předvádět ohňostrojnou pyromuzikální show s hudebním doprovodem. Úvodní povinnou dvouminutovou část pro všechny soutěžící bude tvořit vlastní ohňostrojný design na hudbu Royal Philharmonic Orchestra „Classic Medley“. 

Rakouská společnost Feuerwerka Jost připravuje ohňostrojnou show: Passion & emotion (Vášně & emoce) na hudbu Cirque du soleil „Alegria“, Ennio Morricone „Ecstasy of gold“. Neobyčejná desetiminutová pyromuzikální show bude rozdělena do tří odlišných částí. První část na povinnou skladbu s rytmickou choreografií bude sestavena z jednoranných výstřelů a komet v kombinaci s tradičními cylindrickými pumami. Bude obsahovat akustické efekty jako hvízdání a pivoňky s ranou. Ve druhé části firma použije jednostranné výmetnice, římské svíce a kulové pumy, třetí část bude kombinací fantastických sekvencí. Bude mít neobyčejnou choreografii a design bude perfektně ladit s hudbou s mimořádně silným a rytmickým finále.

Život v srdci Evropy se jmenuje ohňostrojná show, kterou přiveze slovenská společnost Pyrotechnics activities, která je organizátorem jediného slovenského Festivalu Ohňostrojov v Košicích. Choreografie je na hudbu Havasi „The Storm“ a Karol Duchoň „Čardáš dvoch sŕdc“. Show povypráví příběh o krajině, která se nachází v srdci Evropy a jejích lidech. Slováci jsou emocionální národ, který naplno prožívá radosti, úspěchy, smutky i zklamání. Jsou upřímní, přátelští, otevření, srdeční, pohostinní lidé, vždy věrní vzpomínkám na pěkné roky se svými navždy bratry Čechy. To všechno chce slovenská firma říct svým ohňostrojem.

Domácí společnost Tarra pyrotechnik, kterou diváci znají už z loňského festivalu,  vybrala pro své publikum show s názvem Cassiopea na hudbu Alexandra Burke „The Silence“, Parov Stelar „Booty Swing“, Trevor Jones „Main Title The Last of The Mohicans“ a Really Slow Motion „Cassiopea“. Její desetiminutová choreografie Casiopea vrcholí stejnojmennou finální skladbou. „Celá show je inspirovaná fantastickými úkazy, které můžeme pozorovat nejen na nebi, ale s trochou fantazie i v životě každého z nás. Ať už se jedná o červánky, duhu, hromy, blesky, komety, perseidy, meteory, hvězdy, svítící oblaka nebo mléčnou dráhu, s kapkou představivosti spatříme i meteorický roj. Zobrazuje také Zemi, která se otáčí kolem své osy a obíhá okolo slunce, vyjadřuje její nekonečnost a tajemnost,“ prozradil za společnost Michal Křižák.

V loňském roce festival v Hlučíně přilákal tisíce diváků, kteří si nenechali ujít show v jedinečném prostředí, kde se všechny ohňostroje odehrávají hned dvakrát: jednou na obloze a podruhé na hladině jezera. 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733
ivanagrackova@email.cz

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska