Učíme se v souvislostech! PRVNÍ Montessori třída se otevírá žákům na ZŠ dr. Miroslava Tyrše

Na výkladu v souvislostech namísto paměťového učení staví výuka v Montessori programu. Také na „ochutnávání“ světa kolem nás a prožívání učiva všemi smysly. Je typická respektem individuality dítěte a důslednými pravidly při  zajištění požadovaných výstupů. Na těchto pilířích je také založen připravovaný Montessori program pro žáky prvního dvojročí  na ZŠ dr. Miroslava Tyrše. Bude zahájen od školního roku 2016/2017 a zapsat do něj můžete své dítě ve dnech 22. a 23. ledna 2016.

Hlavním cílem tohoto přístupu je podporovat děti v jejich přirozené touze po nových informacích, které děti nezískávají izolovaně, ale učí se vnímat svět jako celek, a to ve všech jeho souvislostech.  Jsou vedeny k samostatnosti, důslednosti a především k zodpovědnosti.

Montessori systém je charakteristický tím, že respektuje tak zvaná senzitivní období. Jako dospělí víme, že pokud nás něco zajímá a  jsme na danou věc „naladěni“,  automaticky jí věnujeme větší úsilí a soustředění. Naše poznatky jsou tak uloženy daleko pevněji v našem nervovém systému a lépe si je nejen pamatujeme, ale i umíme použít. Děti to mají obdobně. Pokud jim v době, kdy jsou připraveny rozeznávat tvary, nabídneme příslušné aktivity, naučí se je malovat nebo se naučí velmi rychle psát. Totéž platí o počítání. Některé z dětí nastupují do Montessori třídy s tím, že již umí psát nebo počítat a jiné zase o čísla a písmena ani nezavadily. V naší škole to ale nevadí. Program umožňuje všem postupovat podle svých schopností, podle svého tempa. Po zvládnutí učiva daného osnovami mohou děti proniknout hlouběji do tématu a nenechat se brzdit ve svém rozvoji.

Důvěra ve schopnost řídit si své povinnosti a jistá svoboda poskytovaná dětem má na druhou stranu pevná pravidla. Po dětech se vyžaduje přesně daný řád při práci s pomůckou, klid ve třídě a dodržování spousty dalších pravidel.  Doba a svět, ve kterém žijeme, se rychle vyvíjí a  frontální vyučování se již jeví jako nevyhovující. Téměř jakékoliv poznatky si lidé dnes mohou vyhledat sami. Není třeba stavět výuku na jejich předávání, ale spíše jde o to naučit se myslet, ptát se a spojovat souvislosti. A taky vycházet s ostatními lidmi. Díky smíšeným třídám se děti v Montessori učí třeba pomáhat a vysvětlovat látku mladším, u dospělých tomu dnes říkáme leadrship. Učí setaké spolupráci při zvládání kolektivních úkolů, sebeřízení a mnoho dalších dnes tak potřebných sociálních dovedností.

Naučit děti pracovat se svými vzdělávacími plány dá mnoho práce. Montessori učitelka má ve třídě k dispozici Montessori asistentku, která současně s učitelkou  dětem pomáhá s prací tak, aby ji postupně zvládaly samy. Velký důraz při výuce klademe také na angličtinu. Více informací k Montessori vzdělávání najdete na www.zsmt.cz/montessori

Mgr. Marie Šlosarková, vedoucí učitelka Montessori programu

 

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska