V Hlučíně startuje nová tradice farmářských trhů

Poprvé v novodobé historii Hlučína se budou už tuto sobotu 7. března konat na hlučínském náměstí farmářské trhy. Lidé se mohou těšit na stánky s domácími masnými produkty, sezónní zeleninou a ovocem, čerstvými šťávami, pekařskými i mléčnými výrobky.

 Zvláště oblíbené bývají domácí sýry, včetně ovčích a kozích, čerstvé máslo nebo jogurty. Nabídka ale nebude jen takto tradiční, objeví se i řada speciálních výrobků. „Přivezeme zeleninové hořčice, které vyrábíme z kvalitních čerstvých rajčat, paprik, chilli, cibule, česneku,“ řekla Jaroslava Fojtíková z Havířova. Její produkty už jsou k dostání v padesáti prodejnách hlavně v Moravskoslezském kraji, na Hlučínsku ale zatím není žádná. „Jakmile si lidi jednou vyzkoušejí naše hořčice, vhodné ke grilování, vaření, pečení, nebo jako přílohy, tak se pak po nich shání. Proto se chceme farmářských trhů v Hlučíně zúčastnit,“ dodala Jaroslava Fojtíková.
Kdo si potrpí nato jíst zdravě a přitom mimořádně chutně, určitě neodolá stánku s džemy Fructusterae, se kterými přijede Zora Hájková. Vyrábí je v manufaktuře z ovoce nasbíraného v lesích a na loukách Jeseníků. Její džemy se vyznačují tím, že obsahují jen minimum cukru a jsou bez konzervantů. Přesto se nekazí. „Tajemství je ve způsobu výroby. Na 1 kilogram džemu potřebujeme 1,5 ovoce, které zpracováváme 24 až 48 hodin. Ale nevaříme ho! Jen tak dosáhneme toho, že v hotovém džemu jsou kousky čerstvých borůvek nebo lesních jahod,“ líčí Zora Hájková.
„Pro návštěvníky trhů připravíme i hudební program,“ slibuje Petr Breitkopf z pořádající Správy sportovně rekreačního areálu Hlučín.
Trhy se budou opakovat poté v termínech 21. března, 4. a 18. dubna. Pokud se osvědčí a bude o ně ze strany obyvatel města zájem, budou pokračovat hned na podzim. Postupně bude možné rozšiřovat i nabízený sortiment, zvláště před vánoci například o řemeslné výrobky.
„Myslíme si, že trhy zase o něco více oživí náměstí, které by mělo být centrem společenského života města. A také obohatí nabídku tolik žádaných produktů,“ vysvětlila místostarostka Blanka Kotrlová, proč se město rozhodlo zahájit novou hlučínskou tradici.
„Prozatím jsme oslovili pěstitele a drobné výrobce z blízkého okolí, kterým pronajímáme prodejní stánky. Další se ještě mohou hlásit, ale samozřejmě sortiment musí odpovídat účelu, žádné pouťové zboží tady nechceme,“ uvedl Petr Breitkopf. Zájemci o pronájem stánků se mohou obracet na Evu Neubauerovou na telefonní číslo 595 043 677 nebo mailem na neubauerova@sra-hlucin.cz.

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska