V Hlučíně táhne Montessori systém

Všechny čtyři hlučínské školy přivítaly ve čtvrtek 1. září v lavicích opravených tříd své žáky. Slavnostní bylo všude vítání prvňáčků, kterých je letos v Hlučíně 146, tedy zhruba stejně jako loni.

Výrazný nárůst počtu dětí v první třídě mají v Základní škole dr. M. Tyrše, kde se nově otevřela Montessori třída. Setkají se v ní druháci, kteří již loni nastoupili do třídy s Montessori prvky výuky, s prvňáky, jejichž rodiče si vybrali tento alternativní způsob výuky. Loni zasedlo do lavic první třídy na „Tyršovce“ 17 dětí, letos jich je 34, z toho šest je druháků.     

„Nově otevřená Montessori třída je pro mnohé rodiče lákadlem. Děti se tam učí zcela přirozeně, vedou se k samostatnému přemýšlení, dokonce mohou mít vliv na průběh výuky,“ řekla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová, která se o zavedení Montessori systému v Hlučíně významně zasadila.
Na ostatních školách v Hlučíně se počty prvňáků příliš nemění, vesměs o něco málo klesají. Na Rovninách letos mají 65 prvňáčků, loni jich bylo 73, v Darkovičkách 19 oproti loňským čtyřiadvaceti, v Bobrovníkách 11, loni to bylo 14.
Na Hornické ve čtvrtek prvňáčky přivítali nejen ředitel Martin Franek, starosta města Pavel Paschek, ale také jejich starší spolužáci z 9. třídy. „Na téhle škole jsem kdysi také učil, dobře ji znám a vím, jak moc se změnila, je modernější a krásnější. Doufám, že se vám tady bude líbit,“ řekl starosta prvňáčkům.

Největší hlučínská škola na Rovninách přivítala prvňáčky v nově otevřené přístavbě s družinou. „Byla to zkouška, jestli se tu vejdeme. Je tu sice plno, protože v tak významný den doprovázejí děti mnohdy nejen rodiče, ale přicházejí se podívat i prarodiče a další blízcí. Ale je to tady příjemné, veselé místo pro takové slavnostní setkání,“ prohlásil ředitel školy Miroslav Všetečka.
„Na nové děti jsem se moc těšila. Vždycky vedu děti od první do třetí třídy a nikdy to není stejné. Nejen proto, že se vždy sejdou jiné děti i rodiče, ale také proto, že se v naší škole stále seznamujeme s moderními způsoby a metodami výuky. Pořád jsou nějaké novinky, pořád se vzděláváme, takže moje práce je stále velmi zajímavá,“ řekla učitelka 1. A Daniela Havránková, která začíná s první třídou už po šesté. Některé rodiny svých nových svěřenců už dokonce dobře zná, protože učila třeba jejich sourozence. V její třídě bude působit asistentka, která bude pomáhat autistickému žákovi.
„Asistentku budeme mít ve třídě už potřetí. Máme s tím výborné zkušenosti. Děti, které potřebovaly pomoc asistentky, se vždy rychle posouvaly dopředu. A pro ostatní žáky je to cenná zkušenost. Samozřejmě je na nové setkání připravuji, čtu jim z knih příběhy dětí s obdobnými zdravotními potížemi, aby pochopili situaci svého spolužáka. Jejich reakce jsou vesměs velmi vstřícné,“ prozradila Daniela Havránková.

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín

736 281 733

 

POPISKY K FOTKÁM:

  • V Základní škole na Rovninách děti přivítala i místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.
  • Prvňáčci se do své školy na Rovninách těšili.

Foto: Ivana Gračková

 

 

Počty dětí základní škol v Hlučíně k letošnímu březnu (přesná aktuální čísla budou známa až koncem září, ale počty se příliš nemění)

  • Hlučín-Bobrovníky 67
  • Hlučín-Darkovičky 109
  • Hlučín-Hornická 338
  • Hlučín-Rovniny 703
  • Hlučín dr. M. Tyrše 198

Celkem v Hlučíně 1 415 žáků

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska