V Hlučíně vysvětili nová boží muka

Na svěcení božích muk se sešli obyvatelé dvou městských částí Hlučína v sobotu 12. září. Nová stavba vyrostla u cesty mezi Malánkami a Vrablovcem na místě, kde už dříve stála boží muka s obrázkem Panny Marie.

„Boží muka se už rozpadala, navíc je poškodili vandalové, tak jsme se rozhodli postavit si nové,“ prozradil předseda osadního výboru Malánky Pavel Cyrus.
Osadní výbor dal ze svého rozpočtu na stavbu 9 tisíc korun, Malankovští přiložili ruku k dílu. Zednické práce udělal Petr Macíček, dřevěnou nástavbu zhotovil Libor Pospiech, střechu vyrobil klempíř z Vrablovce Hubert Smolka. Pozemek pro stavbu poskytla Marie Robenková. Sochu Panny Marie pro nová boží muka věnovala rodina Cyrusova. „Rozbitou sochu kdysi našly děti v místním lese. Můj děda Bernard ji opravil a denně se k ní modlil. Už je po smrti, tak se babička rozhodla, že sochu věnuje, protože prý je to malánskovská Panenka Maria,“ řekl Pavel Cyrus.
Babička Gabriela Cyrusová se postarala i o část občerstvení pro více jak dvě stovky poutníků, kteří přišli na sobotní svěcení, napekla pro ně několik pekáčů koláčů. Průvodu věřících zahrála dechovka, zazpívala schola z Vřesiny u Hlučína.
K původním božím mukám, o která se v Hlučíně roky starala rodina Josefusových, se traduje několik historek. Podle jedné je vystavěl místní zemědělec, který chtěl místo, kam by si mohl z pole odskočit k modlitbě. Jiná pověst říká, že na místě zabili koně svého kočího. Nyní na konci Malánek vzniklo příjemné místo i s lavičkou, mladou lipkou, která připomíná českou státnost, a jablůňkou, kterou mají Malánky ve znaku, s výhledem do polí.

Nejen boží muka, ale také nový prapor Malánek vysvětil hlučínský farář Martin Šmíd, který uvítal pospolitost lidí z Malánek a Vrablovce.  Výrobu nového praporu zaplatila místní rodina Kovářových. Na praporu je jabloň i s rudým jablkem.
 „Když se podíváte na letecký snímek Malánek, uvidíte, že mají úplně tvar jabloně. Rudé jablko pak připomíná krev prolitou za švédské války,“ objasnil Pavel Cyrus.  

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska