VIDEO: V Hlučíně vítali prezidenta Zemana koláči místo chlebem a solí

Prezident České republiky Miloš Zeman navštívil ve čtvrtek 7. září město Hlučín, kde ho přivítal starosta města Pavel Paschek. V závěrečný den třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje to bylo jediné město, kam zavítal. Odpoledne zde bude mít také svou tiskovou konferenci.

Zážitek na celý život mají z prezidentské návštěvy tři děvčátka z Ballerisima, hlučínského klubu mažoretek, který v závěru srpna přivezl titul druhých vicemistryň z mistrovství světa v mažoretkovém sportu. Dana Nováková, Adéla Stanková a Nikola Biliková v krojích vítaly prezidenta hlučínskými koláči.
„Pan starosta řekl panu prezidentovi, že všude se vítá chlebem a solí, ale u nás dáváme na uvítanou naše koláče. A pan prezident chtěl makový a taky nám za koláč poděkoval,“ řekla Adélka Stanková.

„Ještě tam byly tvarohové a povidlové,“ dodala její kamarádka Dana Nováková.
„Rodiče mi ukazovali pana prezidenta v televizi, když jsem říkala, že ho budu vítat. Tak jsem věděla, kdo to je,“ prozradila Nikola Biliková. 
Poté se prezident sešel s vedením města Hlučín, zastupiteli a pozvanými osobnostmi. Potěšila ho informace, že Hlučín má mimořádně nízkou nezaměstnanost kolem 2,5 procent. „Na severovýchodě Moravy jsme kraj razovity, jak se říká, ale my na Hlučínsku jsme navíc kraj pracovitý,“ komentoval to starosta Pavel Paschek. 

„Vždy říkám, že jediná ruka, která vám pomůže, je na konci vaší paže... Nespoléhejme na pomoc z Prahy, nebo odjinud. Postarejme se o sebe sami. Proto jsme vděčný za každou obec, za každé město, které k tomu přispěje,“ dodal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.  
„Ani ne tříprocentní nezaměstnanost, krásné číslo, kdo to má! Navíc zajímavá historie. A ještě máte kombajn, který sklízí stolístek klasnatý, to jsem nikde jinde nezažil, i když pan starosta říkal, že podobný mají i Plzeňáci,“ poznamenal prezident Zeman.

V diskuzi o problémech s dopravní infrastrukturou měl prezident Zeman pro Hlučínské dobrou radu. Město roky usiluje o obchvat. Zvýšená dopravní zátěž ho trápí v současnosti ještě více, protože dokud nebude dokončena v Ostravě Prodloužená Rudná, mnoho řidičů zvolí průjezd Hlučínem při cestách mezi Ostravou a Opavou. Prezident se domnívá, že město by mělo zvýšit tlak na ministerstvo dopravy, s jehož šéfem Danem Ťokem se setkává nejčastěji ze všech ministrů.   
„Mohu Vám prozradit tajemství. Peněz má na to dost. Ve Státním fondu dopravní infrastruktury je dneska asi 80 miliard korun,“ prohlásil Miloš Zeman. Poznamenal, že většinou bohužel chybí vykoupené pozemky a stavby komplikují ekologičtí aktivisté. Poradil starostovi, aby se co nejdříve sešel s ministrem dopravy, u něhož se může na setkání s prezidentem odvolat.

Následně se prezident sešel s občany na Mírovém náměstí. Město obdaroval standardou, kterou připevnil k hlučínskému praporu. Ten po celou dobu ceremoniálu držel dobrovolný hasič z hlučínské městské části Bobrovníky Jakub Šimánek.
„Všichni naši hasiči jsou trénovaní a fyzicky zdatní. Ale tentokrát jsme vybírali i podle zkušeností. Držet prapor, který je připevněn na tyči v délce bezmála dvou metrů, a ještě s ním manipulovat nad hlavou prezidenta republiky, není vůbec jednoduchý úkol,“ řekl starosta Pavel Paschek.
Jakub Šimánek přiznal, že měl sice trochu trému, ale nijak zvlášť prý manipulaci s praporem trénovat nemusel. „Už jsme si to opakovaně vyzkoušel při jiných slavnostních příležitostech, takže jsem si byl jist, že to zvládnu. Ale to víte, že člověk je v takové chvíli vždycky trochu nervózní,“ řekl hasič, který svůj úkol vnímal jako poctu.

Město se s prezidentem rozloučilo neobvyklým darem. Dostal historický znak města vyvedený v čokoládě. Na jeho zhotovení potřeboval Pavel Přebinda z hlučínské firmy Královská čokoláda pět kilo čokolády. 
"Je to poprvé, co naši čokoládu dostane jako dar prezident. Ale už jsme dělali jednu jako dar pro britskou královnu a obří čokoládu jsme vyráběli například i pro atletického krále Usaina Bolta," prozradil majitel nevelké, ale mimořádně úspěšné  hlučínské firmy Pavel Přebinda. 
Znak má rozměry 40 na 60 cm a je zhotoven ze tří druhů velmi kvalitní čokolády. 
"Kvalitní čokoláda, podle našeho názoru, vždycky potěší, protože každý máme mezi svými blízkými někoho, kdo si na ni rád pochutná. Navíc připomeneme podobu našeho historického znaku a ještě to bude propagace šikovných a podnikavých lidí z Hlučína," komentoval výběr daru starosta města Pavel Paschek. 
Hlučín v minulosti navštívili i další prezidenti.

Tomáš Garrigue Masaryk (1850–1937) zavítal na Prajzskou 25. června 1924, když se přesouval z Opavy do Moravské Ostravy. Ačkoliv se zde zastavil asi jen na půl hodiny, město pro něj tehdy připravilo velkolepé přivítání. Budovy zkrášlovala výzdoba, cesta byla vysypána pískem a vyzdobena květy a od vjezdu do města ji překlenovaly celkem tři slavobrány. Prostřední z nich při vstupu na náměstí byla dokonce omítnuta, takže na přítomné účastníky působila zděným dojmem. Prezidenta vítalo široké srocení lidu, uniformovaní sokolové a legionáři, krojované ženy, čestná rota, vojenská hudba a samozřejmě zástupci politické správy.
Edvard Beneš (1884–1948) pobyl v Hlučíně na rozdíl od svého předchůdce asi jen deset minut. Město navštívil 23. srpna 1937 při cestě z Moravské Ostravy do Opavy. Opět ho vítala široká veřejnost, školní mládež, české i německé spolky, ale i zástupci místní posádky a duchovenstva. Za politické představitele jej v českém i německém jazyce přivítal starosta Richard Peschel a také okresní hejtman Čeněk Šiške.

Ludvík Svoboda (1895–1979) byl posledním prezidentem Československa, který zavítal do Hlučína. Svou návštěvu směřoval především do Hrabyně, kde se 29. dubna 1970 pokládal základní kámen k nově budovanému památníku Ostravské operace. Svoboda jakožto bývalý velitel československého armádního sboru a přímý účastník bojů společně se svým protějškem, sovětským maršálem Ivanem Andrejevičem Jeremenkem, tak byli hlavními protagonisty okázalé oslavy. Při zpáteční cestě se pak prezident v uniformě armádního generála zastavil v Hlučíně. 

Václav Klaus s chotí Livií byl v Hlučíně 29. dubna 2003. Doprovázel jej tehdy hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Prezidentský manželský pár se na Mírovém náměstí krátce pozdravil s přítomnými občany, poté ho přivítalo vedení města. Na náměstí pak Václav Klaus pronesl krátký projev a udělal si čas i na autogramiádu.  

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733
ivanagrackova@email.cz

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska