Bývalý zámek

GPS:

Obec Oldřišov byla při svém vzniku ve 13. století v majetku premonstrátského kláštera Hradiska u Olomouce. Roku 1526 koupil tento statek Kryštof Tvorkovský z Kravař a vybudoval zde tvrz, která však za třicetileté války silně utrpěla. Hrabě Jiří Štěpán z Vrbna nechal proto tvrz ve druhé polovině 17. stol. přestavět na barokní zámek. V 19. stol., snad za Arnošta Joachyma Strachwitze, byl u zámku zřízen krajinářský park, po kterém toho do současnosti již moc nezbylo. Majitelé zámku se často měnili a mezi lety 1742 až 1920 náležel k Prusku. Nejdéle zámek vlastnili v 19. století Lejeuneové, kteří provedli drobné klasicistické úpravy.
V dubnu 1945 byl zámek značně poškozen válečnými událostmi a po válce začal sloužit místnímu statku, který zámek roku 1958 přestavěl a ztratil tak svůj původní barokní charakter.
 
Bývalý zámek je jednopatrová dvoukřídlá budova. Má jednoduchý obdélníkový půdorys a  mansardovou střechu. Při východním vstupním průčelí je mělký střední rizalit. Fasády jsou hladké, moderní a interiéry zmodernizovány, s výjimkou přízemí, kde jsou zachovány zbytky kleneb.
 
Budova dnes stojí uprostřed obce, v areálu bývalého JZD a je veřejnosti nepřístupná. V blízkosti se nachází menší park s dvěmi rybníky.
 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Mapa

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska