LANDEK PARK - Hornické muzeum

GPS:
Adresa:
Pod Landekem 64, Ostrava Petřkovice
Telefon:
+420 596 131 803, +420 596 131 804, Nonstop infolinka: +420 602 532 414
Email:
landekpark@vitkovice.cz
Web:
Vedení:
Ing. Lumír Plac

LANDEK PARK - Hornické muzeum v Ostravě - Petřkovicích je největším hornickým muzeem v České republice s nejširší nabídkou doplňkových služeb.

Muzeum se rozprostírá na jihovýchodním úpatí vrchu Landek, který leží nad soutokem řek Odry a Ostravice. Landek byl v roce 1992 vyhlášen národní přírodní památkou. Je to světově známá lokalita z hlediska geologie, archeologie, historie, přírodovědy a hornictví. Právě toto propojení hornického muzea jako technické památky a vrchu Landek jako národní přírodní památky s bohatou vegetací i zvířenou, dodává této lokalitě jedinečnost a přitažlivost. Landek je známý také unikátním nálezem Landecké venuše – 46 mm vysokým torzem ženy vyřezaným z krevele. Jedná se o jedinou štíhlou venuši v Evropě.

Muzeum bylo otevřeno 4. prosince 1993 na svátek sv. Barbory, patronky horníků. Stálá expozice je rozdělena do několika částí.

Expozice ve výstavní budově je rozdělena do několik tématicky oddělených expozic, které v souhrnu představují průřez několik tisíc let dlouhou historií nejen Landeku, ale i hornictví na Ostravsku vůbec. Představuje tak vhodný začátek každé prohlídky areálu. 

Podzemní expozice - kulturní památka důl Anselm
Tato unikátní expozice se nachází ve štolách horních slojí skutečného historického dolu Anselm, kam návštěvníci sfárají důlní jámou v těžní kleci z historické budovy dolu ve stylu průmyslové secese. Cesta dolů je sice dlouhá jen několik málo metrů, přesto umožní udělat si představu o tom, jakým způsobem se horníci dostávali za prací každý den.

Expozice důlního záchranářství
Landecká expozice báňského záchranářství je největší svého druhu na světě. Představí vám vysoce náročnou a rizikovou činnost, bez níž by práce v podzemí nebyla možná, a techniku, která záchranářům umožňuje pohybovat se v prostředí, jež je v některých ohledech ještě nepřátelštější než kosmický prostor nebo hlubiny moře.
 
Exponáty a expozice volně rozmístěné v areálu
Exponáty na volné ploše zachycují zdejší lidské aktivity od doby kamenné v podobě sídliště pralidí, přes rozmach těžby reprezentovaný typickou průmyslovou architekturou, až po důlní techniku 20. století

Muzeum je otevřeno celoročně.

Expozice 
denně 9 - 18 hodin
vstupy každou celou hodinu
poslední prohlídka začíná v 16 hodin

Areál
denně 9 - 19.30 hodin

V areálu Landek Parku se nachází řada sportovišť a dalších možností, jak provozovat pohybové aktivity: tenisový areál, dva kurty pro plážový volejbal, malé lanové centrum s nízkými překážkami, petanque, cyklostezska, víceúčelové dětské hřiště, naučná stezka areálem Landeku, cyklokrosová dráha, bowling, vodácké centrum na slepém rameni Odry, dětská mini ZOO.

Text převzat a citován z: http://www.muzeumokd.cz

 

 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Mapa

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska