Muzeum U Jaroše MO-S 21

GPS:
Telefon:
+420 731 267 892
Email:
josef.curaj@seznam.cz
Web:
Vedení:
Josef Čuraj

Pěchotní srub MO-S 21 U Jaroše byl vybudován v roce 1936, aby chránil ostravskou průmyslovou oblast společně s dalšími objekty proti nepřátelům v době II. světové války. Srub ve stavebním podúseku Hlučín byl postaven tak, aby teoreticky odolal všem tehdy známým zbraním. Objekt byl však po Mnichovské dohodě obsazen německým Wehrmachtem, stavebně byl dokončen a zcela vybaven a vyzbrojen.

Po ukončení války zájem o tyto objekty opevnění upadl a postupně chátraly. V roce 2005 se u srubu MO-S 21 sdružila skupina nadšenců, která si dala za cíl vybudovat ze srubu pevnostní areál určený pro muzejní a vojensko-kulturní činnosti. Do roku 2006 pod vedením Josefa Čuraje byl objekt upravován a vyčišťován od nahromaděného odpadu. Byly sháněny a vyráběny postrádající díly a vybavení.

V roce 2009 bylo založeno oficiální občanské sdružení KVH MO-S 21 - Družstvo Stráže Obrany Státu, o.s. Cílem klubu do budoucna je vybudovat kvalitní muzeum pro širokou veřejnost a zázemí pro členy, kteří chtějí v klubu působit.

V muzeu se každým rokem připravuje pro návštěvníky mnoho zajímavých exponátů a jednou ročně celodenní akce s názvem „Opevněná hranice“.
 
 
Otevírací doba muzea:
duben - říjen:
každou neděli od 11:00 - 18:00 hod.
 
červen - srpen:
každou sobotu a neděli od 11:00 - 18:00 hod.
 
Vstupné: dobrovolné
 

 

 


 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Mapa

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska