Festival kultury už poosmé!

Mírové náměstí v Hlučíně se v neděli 10. července již poosmé rozeznělo v tónech Festivalu kultury a hlučínských řemesel. Pro návštěvníky byl opět připraven bohatý kulturní program v podání folklorních a tanečních souborů a dechových kapel z celého Hlučínska.

Ve 14 hodin zahájila festival dechová kapela Rohovanka, která svými tóny přilákala na náměstí několik stovek návštěvníků. Následovalo zábavné taneční vystoupení seniorek z Velkých Hoštic. Poté se slova ujali starosta obce Bolatice a předseda Sdružení obcí Hlučínska Mgr. Herbert Pavera a starosta města Hlučín a místopředseda Sdružení obcí Hlučínska Mgr. Pavel Paschek. Po jejich zahajovacích slovech následovalo vystoupení tanečního souboru Slunečnice z Kobeřic. Poté již následovala ukázka hlučínských krojů a nářečí v podání Bolaticích seniorek, na které navázal svým druhým tanečním vstupem soubor Slunečnice. Další část festivalu pokračovala za zvuku lidových písní v podání folklorního souboru Vlašanky z Bohuslavic. Následující dva soubory přijely do Hlučína ze Závady. Svou ohebnost nejprve prokázaly dětské gymnastky, na které pak navázalo taneční vystoupení seniorek. Poté již rozvlnila náměstí ve známých rytmech mužská taneční skupina Bobři, která návštěvníkům předvedla, jak se tančí na Havaji. Nejen účinkující ale také mnozí návštěvníci si poté mohli zatančit za doprovodu známé dechové kapely Kobeřanky. Poté následovalo taneční vystoupení skupiny Vřes z Vřesiny. Mezi jejich dvěma vstupy si návštěvníci mohli opět poslechnout lidové písně v podání folklorního souboru Karmašnice z Kravař. Závěr festivalu patřil domácím, a to dechové kapele Hlučíňance, za jejíhož doprovodu si návštěvníci mohli opět zatančit známé polky a valčíky.

Součástí festivalu byl jako každoročně jarmark řemesel. Letos si návštěvníci mohli zakoupit paličkované výrobky, ručně vyráběné svíčky, keramiku, skleněné vitráže, bižuterii, pletené a ručně šité dekorační předměty a oblečení. Ochutnat mohli domácí kozí sýry, bramboráky a samozřejmě hlučínské koláče.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravách a průběhu festivalu, všem účinkujícím za prezentaci toho nejlepšího z hlučínské kultury, prodejcům za prezentaci svých výrobků a poskytnuté ceny do soutěže, městu Hlučín a Kulturnímu centru Hlučín za pomoc při přípravách i při samotné koordinaci festivalu, Mgr. Jiřímu Siostrzonkovi, Ph.D. za výbornou moderaci a samozřejmě Moravskoslezskému kraji za finanční podporu celé akce. Za rok opět na shledanou!

Mgr. Lenka Osmančíková, referentka Sdružení obcí Hlučínska

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska