Hlučín odstartuje jubilejní rok se svatým Františkem

Poetické hudební představení Jesličky svatého Františka, které se v Hlučíně bude konat v místním kulturním domě v pondělí 4. ledna od 18 hodin, využije vedení města k společnému zahájení oslav 760. výročí založení města Přemyslem Otakarem II.

„Do roku 2016 sice Hlučín vstoupí ž 1. ledna novoročním ohňostrojem, ale příležitostí k bližším setkáním bude nejspíše pondělní divadelní představení určené pro celé rodiny. Proto se s panem starostou chystáme, že při této příležitosti oficiálně zahájíme pro Hlučín tak významný rok,“ uvedla místostarostka Blanka Kotrlová.
Aby se slavnostní chvíle mohlo zúčastnit co nejvíce lidí, prodávají se vstupenky nově za velmi příznivé ceny. Dospělí zaplatí pouze 80 korun, děti 60 korun. 
Kultovní ostravská inscenace Jesličky svatého Františka vyprodává divadelní sály v Ostravě i okolí už od roku 1996. Vánoční hru se zpěvy napsal na motivy událostí ze života svatého Františka z Assisi ostravský skladatel a textař Pavel Helebrand.
„Hravou formou, blízkou dětem i dospělým, vypráví příběh světce, který proslul láskou ke všem živým tvorům, pokorou a životem v dobrovolné chudobě. Aby lidem přiblížil noc Božího narození, postavil František roku 1223 poblíž vesničky Greccio první jesličky. Stal se tak zakladatelem oblíbené vánoční tradice, jež se udržuje do dnešních dní, kdy se staví vlastní betlémy v kostelích, na náměstích, lidé si je v menším dávají doma k vánočním stromkům,“ prozradila Ilona Kučerová, která je producentkou inscenace.
Hra, v níž František a jeho bratři bojují proti nástrahám samotného ďábla, vychází z poetiky lidového divadla. Nechybí jí humor, napětí a překvapivá rozuzlení. Nedílnou součástí hudební inscenace je emotivní hudba v živém provedení sólistů, vícehlasého sboru a komorního orchestru. Naprosto neopakovatelnou atmosféru vytvářejí děti z operního studia Lenky Živocké, které jsou plnohodnotnými hereckými a pěveckými partnery svých dospělých kolegů. Právě jejich účinkování činí z Jesliček svatého Františka představení výjimečně atraktivní i pro dětské publikum.

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

POPISEK K FOTO:

Svatého Františka ztvárňuje ostravský herec Petr Sýkora. Foto: Werner Ullmann
 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska