Hlučín rozšířil počet veřejných prostranství, kde se nesmí pít alkohol

Parkoviště u hasičárny v Darkovičkách a prostor mezi autobusovým nádražím a poliklinikou jsou další dvě veřejná místa, na něž se v Hlučíně nově vztahuje zákaz požívání alkoholu, případně drog. Na návrh opozice je do vyhlášky zahrnuli zastupitelé na svém jednání ve čtvrtek 18. března.

„Jde o dvě místa, kde se zejména v podvečer schází mládež. Zákazem pití alkoholu tam můžeme předejít případným problémům,“ řekla starosta Pavel Paschek, který návrh kolegů z opozice také uvítal.

Vyhláškou, která zakazuje konzumaci alkoholických nápojů a užívání omamných, psychotropních a jiných látek výrazně ovlivňujících psychiku na vybraných veřejných místech, se zastupitelé zabývali kvůli nutné změně ve formulaci výjimek. Zákaz požívání alkoholických nápojů se totiž samozřejmě nevztahuje na dny 1. ledna a 31. prosince, na zahrádky a předzahrádky u restaurací a dříve také na kulturní, sportovní a společenské akce, které na veřejných prostranstvích pořádalo město.
„Kdyby se formulace výjimky brala striktně doslova, pak například při podzimním lampionovém průvodu by si jeho účastníci mohli dát svůj oblíbený svařák jen v případě, kdyby ho pořádalo město. Když ho ale organizuje místní spolek, měli by lidé smůlu,“ vysvětlil starosta Pavel Paschek.
Změnu formulace si proto vyžádala praxe, ale na její diskriminační znění, které si při původním schvalování vyhlášky nikdo neuvědomil, upozornilo také ministerstvo vnitra. Podle čerstvého znění se zákaz požívání alkoholických nápojů nevztahuje na všechny kulturní, sportovní a společenské akce řádně ohlášených Městskému úřadu Hlučín.

Obecně závazná vyhláška zakazující požívání alkoholu na vybraných veřejných prostranstvích platí v Hlučíně do roku 2008, naposledy se upravovala v roce 2013. Pít se nesmí na všech dětských sportovištích a v prostorách, které jsou vybaveny dětským a sportovním mobiliářem, například pískoviště, skluzavky, kolotoče, šplhací tyče, a v okruhu 50 metrů od nich, dále na zastávkách veřejné dopravy, na vlakovém i autobusovém nádraží a v jejich okolí, u škol, školních družin, domu dětí a mládeže, nízkoprahového centra a kulturního domu, u zdravotnických zařízení, kostelů a hřbitovů, v některých parcích a na dalších vymezených prostranstvích. K těm patří například Mírové náměstí, zelená prostranství v ulicích Písečná, Jana Nerudy, 1. Máje, Sokolská, Nový Svět, v křižovatce ulic Kozmická a Jandova a na náměstíčku před obchodem Hruška v Hornické ulici.

„Chceme, aby Hlučín byl bezpečným městem, takže omezení vztahující se na požívání alkoholických nápojů, případně drog na veřejných místech, zejména tam, kde se sdružují děti, pokládáme za nezbytná. Loni jsme je navíc doplnili o zákaz hazardních automatů, přičemž tyto dvě vyhlášky tvoří podle mého názoru jeden komplex, který město chrání před mnoha negativními jevy," doplnil starosta Pavel Paschek. 

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín

736 281 733
ivanagrackova@email.cz

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska