Hospoda a minipivovar U Komárků

GPS:
Adresa:
Slezská 86, Rohov 747 25
Telefon:
+420 553 761 087
Email:
info@u-komarku.cz
Web:
Vedení:
Artur Komárek

Původní hospodu na návsi nevelké příhraniční obce Rohov postavil pradědeček současného majitele Josef Chorý kolem roku 1900. Po něm ji provozoval, přestavěl a značně zvelebil Chorého zeť František Komárek. Ve stejných šlépějích kráčel i jeho syn Artur Komárek starší. Jeho působení však přerušil nástup socialismu...V roce 1990 jsem převzal hospodu já, Artur Komárek mladší.
      Postupně jsem výčep zdobil různými dobovými fotografiemi a mezi nimi jsem našel i obrázek, jak hospoda vypadala v třicátých letech. A snad tu ještě stále působil duch mého dědečka, protože pak jsem najednou přesně věděl co chci. Aby se tady lidé cítili jako doma ve staré "izbě". V roce 2001 začala náročná rekonstrukce. Zdi se podřezaly, místnosti dostaly novou dlážděnou podlahu a na řadu přišel interiér. A myšlenka, že v kuchyni musí být pec jako za "starých časů".
      Problém s kamnářem, který by pec dokázal nejen postavit ale i vymyslet jsem vyřešil až na Slovensku. Tam jsem našel jednoho fachmana , který stavěl podle plánku namalovaném na vedlejší zdi. Bylo to obdivuhodné, ale za tři dny byla pec hotová.
      Historické fotografie na stěnách, malby budící dojem, že je malovali před řádkou let, pivní pípa jako z první republiky, na dvoře stará studna a pláňkový plot a také šenkýřka v lidovém kroji. To vše má návštěvníka vrátit do doby třicátých let minulého století.
Interiér dotvářel místní malíř a řezbář Stanislav Mika. Dal jsem mu volnou ruku a vyplatilo se. Myslím, že praskliny a malby vypadají jako za starých časů u babičky v kuchyni.Opravená venkovní fasáda s velikou freskou sedláka pojídajícího koleno, dobový nápis Hospoda a vchodové dveře vyrobené přesně podle fotografie z roku 1928 dokreslují starobylý charakter. Vrcholným zážitkem ovšem jsou speciality místní kuchyně pečené v peci na bukovém dřevu. Krocan až 20-ti kilový servírovaný vcelku, vepřová kýta pečená na hříbkách a samozřejmě dnes již v širém okolí vyhlášená kolena.

Rodinná restaurace je vyhlášená v širokém okolí. Nabízí příjemné posezení v historickém interiéru z 30. let 20. století. Interiér je doplněn historickými fotografiemi a malbami na stěnách, které budí dojem, že byly namalovány před mnoha lety. Pivní pípa vypadá jako z první republiky, na dvoře stojí stará studna a plaňkový plot a také šenkýřka v lidovém kroji.
     Největšími specialitami kuchyně jsou pečené koleno, kýta a krocan, které se pečou od roku 2001 ve speciální peci (pouze na bukovém dřevu), které jsme dali jméno Golem. Jedná se o unikátní konstrukci tříkomorové pece se dvěma samostatnými vývody do komína. Tento systém je chráněn Českým patentovým  úřadem jako užitný vzor.
 
     Restaurace začala od roku 2010 vařit také své vlastní pivo „Rohan“. Pivo se vaří tradičním způsobem, klasickou dvourmutovou technologií, a to výhradně z českých surovin – moravský slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a pramenitá voda z místních zdrojů. Pivo čepujeme ve výčepu přímo z ležáckých tanků (bez pasterizace, filtrace či jiných úprav). Pivo tak obsahuje množství vitamínů řady „B“ a další zdraví prospěšné látky. Název piva je odvozen od názvu naší obce Rohov a dokonce i v logu minipivovaru je použita část jejího znaku.
 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Mapa

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska