Národní přírodní památka Landek

Oblast chráněného území se táhne podél levého břehu řeky Odry před jejím soutokem s řekou Ostravicí a bylo vyhlášeno roku 1966 na ploše 2,75 ha. Zahrnovalo výchozy uhelných slojí (těžba černého uhlí) s navazujícím lesním porostem. Roku 1989 došlo k rozšíření na současnou rozlohu 85,53 ha a rozprostírá se na katastrálním území Petřkovic a Koblova.

Tato lokalita je první lokalitou na Ostravsku, kde se začalo dobývat cílevědomým těžařským způsobem. Nejvýznamnějším dolem v celé historii dobývání byl důl Anselm. V areálu NPP Landek najdeme velkou koncentraci zajímavých památek. Byly zde nalezeny pozůstatky sídliště lovců mamutů se soškou Petřkovické Venuše vytvořené z krevele, stejně tak i důkazy o použití kamenného uhlí touto skupinou. Na vrcholu kopce byly nalezeny pozůstatky dřevěných palisád slovanského hradiště. Na povrch zde vystupují produktivní karbonské vrstvy a každý se může podívat, jak takové uhlí na Slunci vypadá. Po cestách vás povede naučná stezka a navrcholu kopce i nová dřevěná rozhledna.

Nachází se zde také naučná stezka, která prochází tímto chráněným územím a informuje návštěvníky o přírodních zajimavostech či historii osídlení a dolování uhlí na Landeku.

Landek je chráněn jako lokalita evropského výzkumu a řadíme ji mezi nejvzácnější přírodní a kulturní památky České republiky.

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska