Pomník padlým v Hošťálkovicích

Okolnosti vzniku památníku padlým v 1. světové válce, který stojí v blízkosti kostela Všech svatých, nám objasnila zpráva z Hlučínských novin (Hultschiner zeitung) z roku 1921.

Popisuje a přibližuje konání lidové slavnosti, kterou dne 4. září 1921 uspořádal mužský pěvecký spolek Liedertafel z Hošťálkovic. Výtěžek z této slavnosti byl určen na stavbu památníku jejich druhů padlých v 1. světové válce. Akce se zúčastnilo mnoho pěveckých, hudebních i divadelních spolků z celého okolí např. z Moravské Ostravy, Vítkovic, Zábřehu, Hulvák, Bohumína, Kravař aj., i tělovýchovné spolky z Vítkovic a Petřkovic.
Celá slavnost byla pojata přímo velkolepě. V 11,15 hodin začal koncert před hostincem Schikora, kde měl spolek mimo jiné své sídlo (Vereinlokal). Ve 14,00 hodin odpoledne pochodovali účastníci přes vesnici na místo slavnosti, které bylo na louce u řeky Opavy. Všechny zúčastněné přivítal řídící učitel Zezulka. Na podiu se pak střídali hudební kapely, divadelní a tělovýchovné spolky, soutěžilo se v kriketu. Dámy připravily pro tuto slavnost různé delikatesy, koláče a pamlsky. Místo slavnosti brzo zaplnilo velké množství lidí. Stany s občerstvením byly brzo prázdné. Podle programu se měla v 19,00 hodin večer hrát na Královském vrchu (lokalita U lomu) polonéza.
Slavnost trvala až do pozdních nočních hodin. S rozsvícenými lampiony se pak průvod vydal pochodem do lokálu spolku, kde pokračoval taneční večer.

Autorem památníku je sochař Staujura z Malých Hoštic, který jej zhotovil za 6 000 Kč. Památník byl odhalen v roce 1924. Po druhé světové válce byl nápis na desce upraven a věnován všem padlým v 1. i 2. světové válce.

 

Text převzat z: http://www.hostalkovice.cz

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska