Přijeďte nás navštívit aneb zazpívejme si hlučínské a polské lidové písně

CZ.3.22/3.3.04/15.04470

Cílem projektu je:
1) podpora a propagace kultury, kulturních akcí, zajímavostí, zvyků, tradicí, produktů cestovního ruchu u obyvatel z blízkého okolí regionu Hlučínska a sousedních polských gmin Horního Slezska;
2) podpora propagace nářečí a regionálních lidových písní vydaných v rámci společného Zpěvníku hlučínských a polských lidových písní;
3) podpora propagace regionálních potravin na druhé straně hranice;

Cílů projektu bude dosaženo prostřednictvím prezentace lidových písní a regionálních potravin a za využití propagačních materiálů a nově vydaného informačního letáku s pozvánkami na kulturní akce na Hlučínsku a v polských gminách v rámci:
- 4 dvoudenních prezentací v nákupních centrech v Ostravě, Opavě, Ratiboři a Rybniku;
- 6 prezentací u příležitosti významných kulturních akcí v našich příhraničních regionech (2 v ČR a 4 v PL).

 

AKTIVITY PROJEKTU:

1) PREZENTACE V NÁKUPNÍCH CENTRECH
SOH a gminy Kietrz, Krzanowice, Krzyżanowice a Pietrowice Wielkie budou prezentovat svou kulturu, kulturní akce, tradice, zvyky, nářečí a regionální potraviny ve 2 nákupních centrech v ČR (Ostrava a Opava) a ve 2 nákupních centrech v PL (Rybnik a Ratiboř). V každém nákupním centru proběhne 1 dvoudenní víkendová prezentace, jejíž průběh zajistí vždy 2 zástupci z regionu. V rámci prezentace budou použity dříve vydané propagační materiály, letáky s pozvánkami na kulturní akce a regionální potraviny.  V každém nákupním centru proběhne také vystoupení dětí z obou stran hranice, kteří zde představí návštěvníkům nářečí a lidovou tvorbu prostřednictvím interpretace písní ze společně vydaného zpěvníku.

2) PREZENTACE NA KULTURNÍCH AKCÍCH
SOH a polské gminy se budou prezentovat prostřednictvím lidových písní, propagačních letáků, regionálních potravin apod. také na významných kulturních akcích na české a polské straně. Celkem proběhne 6 těchto prezentací (4 v PL a 2 v ČR). Místem realizace budou pravděpodobně Kravaře, Hlučín, Pietrowice W., Kietrz, Krzyżanowice a Ratiboř.

 

Projekt je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Fondu mikroprojektů Euroregionu Silesia Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika 2007 - 2013.

 

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska