Přírodní rezervace Dařanec

Místní část Dařanec má statut Státní přírodní rezervace od roku 1969. Území leží po pravé straně státní silnice z Vřesiny do Píště. Má rozlohu 33 ha.
Dařanec je přírodním lesním porostem habrodubového lesa a buků s výskytem vzácné flóry. Z vodopisného hlediska náleží celé území do povodí nižšího řádu řeky Odry. Oblast bezprostředně přiléhá k Oderské nivě.
Polesí v minulosti náleželo panstvím Lichnovských a Rotschildů, které zde měly své územní hranice. Před nimi bylo majetkem Eichendorfů ze Šilheřovic. Majitelé panství si zde nechávali vysazovat tzv. hraniční duby, z nichž některé přetrvaly dodnes. Mezi ně patří i Mechtildin dub čili "Mechtildeneiche", v jehož blízkosti je bludný kámen ze skandinavské ruly, který byl dovlečen ledovcem. K němu se váže pověst o kněžně Mechtildě Lichnovské na Chuchelné a z Voštic. V současné době zbylo z dubu jen torzo. K jeho poškození přispěli lesní dělníci z Ukrajiny, kteří si v jeho dutině za nepříznivého počasí rozdělali oheň.
V polesí měli revír 4 hajní. Janošova a Latkova hájenka už zanikly, Hubertova srubová se nachází na cyklotrase. Jediná trvale obydlená hájenka se nachází na úvod do polesí.

Text citován z: Zrcadlo Hlučínska, 1/2009, s. 6.

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska