Římskokatolická farnost Ostrava - Hošťálkovice

GPS:
Adresa:
Za Hřbitovem 124, Ostrava - Hošťálkovice 725 28
Web:
Telefon:
+420 597 606 051, +420 603 341 536
Email:
l.botek@volny.cz
Vedení:
Dr. Libor Botek, Th.D

První zmínka o existenci katolické farnosti v Hošťálkovicích je z roku 1588. První dochovaná zmínka o duchovním správci farnosti je ve fondu Archivu Římskokatolické farnosti Hošťálkovice z roku 1621. Farářem byl tehdy pater Jan.

V roce 1630 požár zcela zničil kostel i přilehlou faru. Byl tak zničující, že tehdejšímu faráři shořel i doklad o svěcení a musel jít k arcibiskupovi do Vratislavi prosit o vystavení nového.
Protože nebyly prostředky na obnovu kostela a fary, byla samostatná farnost zrušena a Hošťálkovice spolu se Lhotkou přifařeny k farnosti hlučínské. Toto přifaření se datuje do roku 1672, kdy byl hlučínským farářem děkan pater Jan Polavský. Každý farář hlučínský byl zároveň i farářem hošťálkovským a uživatelem beneficia v Hošťálkovicích.

Bohoslužby obstarávali kněží z Hlučína vždy třetí neděli. Kromě toho byly bohoslužby v Hošťálkovicích na sv. Štěpána, pondělí Velikonoční a Svatodušní a ve svátek Všech svatých, jimž byl kostel od počátku zasvěcen. Teprve asi od roku 1893 byly zde konány bohoslužby každou neděli a svátek.

Po vybudování fary v roce 1907 získaly Hošťálkovice opět samostatnou duchovní správu. Několik málo měsíců správu vedl hlučínský kaplan Karel Muschalek, pozdější farář v Babicích, který ji na podzim téhož roku předal pateru Janu Kalužovi, rodáku z Koutů u Kravař, který v té době v Hošťálkovicích působil již 24.rok.
V roce 1919 byly Hošťálkovice povýšeny na samostatnou farnost. Od roku 1984 byla farnost spravována exkurendo až do roku 1997.

 

Text převzat z: http://www.hostalkovice.cz

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Mapa

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska