Rodině, která se přiotrávila oxidem uhelnatým, město Hlučín nejspíše nabídne bezúročnou půjčku na kotel

Pravděpodobně bezúročnou půjčku na pořízení elektrického kotle nabídne město Hlučín rodině, která skončila v sobotu 9. ledna v nemocnici po otravě oxidem uhelnatým. Nebezpečný plyn, který není cítit, nejspíše unikal z plynového, sotva čtyři roky starého kotle.

Babička Ludmila Sedláčková, která má spolu se svým mužem v pěstounské péči sedm dětí, už po přestálé hrůze nechce o plynovém kotli ani slyšet, přestože ty jsou při pravidelné údržbě bezpečné. Také okamžitě zakoupila hlásič kouře, který už má nainstalovaný v obývacím pokoji.
"Nic nechceme zadarmo. Pracovala jsem celý život, stejně jako můj muž. Uvítáme pomoc města, budeme rádi, když dostaneme půjčku, abychom si rychle mohli pořídit nový kotel," řekla Ludmila Sedláčková starostovi Hlučína Pavlovi Paschkovi, který hned v neděli ráno zjišťoval, co bude rodina potřebovat.
Protože v rodinném domku na Rovninách, kde se nešťastná událost odehrála, mají naštěstí i krb, mohou si teď spodní patro vytopit. Pečlivě uklizené místnosti se ale nejspíše během neděle promění k nepoznání. Plyn k domku museli hasiči odpojit a vrchní patro s pokojíčky pro děti tím pádem momentálně nelze vytápět. Dospělí, které z nemocnice pustili už včera, se připravují na návrat šesti dětí. Ty by mohly jít do domácího ošetřování ještě v neděli odpoledne nebo v pondělí. Jejich postýlky bude nutné přemístit a natlačit do spodních vyhřívaných místností. Rodina zatím zůstává také bez teplé vody. 
"Hned v pondělí začnu řešit vyřízení půjčky na zakoupení kotle. Předpokládám, že za této situace se radní sejdou operativně velmi rychle, protože se samozřejmě musí k takovému návrhu vyjádřit," prohlásil starosta. Ze svých zásob přivezl rodině alespoň několik balíků pelet, aby měli čím topit v krbu. 
Rodinu zachránilo, že devítiletá dcera Natálka v sobotu ráno cestou na toaletu upadla do bezvědomí. Její setra, třináctiletá Kristýnka, hned zburcovala celý dům. Přivolaní záchranáři zjistili únik plynu. Nejméně zasažená byla babička Ludmila s nejmladší, tříletou Kačenkou, které spaly v přízemí. V rodinném domě zasahovalo několik záchranářských týmů i hasiči.
Hasiči po příjezdu na místo měřili koncentraci oxidu uhelnatého, vypnuli hlavní uzávěr plynu a odvětrávali celý dům. Záchranáři pak převezli sedm dětí a šest dospělých do Městské nemocnice Ostrava. Někteří z nich včetně šesti dětí prodělali léčbu v hyperbarické komoře. 


Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733
 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska