Ruští piloti byli pohřbeni po dlouhých 69 letech

29. října 2014 proběhl na pohřebišti Rudé armády v Hlučíně pietní akt, při kterém byly do hrobů uloženy ostatky pěti ruských vojáků, kteří zahynuli na Hlučínsku v posledních dnech války. Jednalo se především o letce, jejichž bombardéry byly sestřeleny v oblasti Kobeřic. Po dlouhých letech tak tito letci spočinuli vedle svých bojových druhů.

Pátráním po osudech nezvěstných letců a ztracených letadel na území severní Moravy a Slezka z období 2. světové války se zabývá Muzeum městyce Suchdola nad Odrou. Při terénních průzkumech v posledních dvou letech byly nalezeny další kosterní ostatky letců, které byly následně podrobeny odbornému antropologickému posouzení. Na základě zjištěných skutečností a důkazů získaných pátráním v terénu a archivních dokumentech, se těmto mužům podařilo navrátit jejich jména a objasnit tak jejich osud.

Jednalo se o posádku bombardéru Petljakov Pe-2, ve složení: pilot – pplk. Kačalej, šturman – mjr. Djadečko a radista/střelec – st. seržant Golovin, která zahynula dne 24. března 1945 na k.ú. Kobeřice. Ostatky těchto mužů byly uloženy do společného hrobu. Dalším pohřbeným byl šturman - nadporučík Jakovlev, který zahynul při havárii bombardéru Petljakov Pe-2 na k.ú. Kobeřic dne 31. března 1945. Do samostatného hrobu byly uloženy ostatky kulometčíka – gardového seržanta Sergejeva, který padl dne 19. dubna 1945 u Dobroslavic.

Pietního aktu se zúčastnila řada hostů, mezi nimiž nechyběl generální konzul Ruské federace se sídlem v Brně pan Andrej Šaraškin a starosta Pavol Kubuš. Oba ve svých projevech vyzdvihli hrdinství padlých vojáků a zdůraznili trvalý odkaz boje za svobodu. Na závěr zazněly hymny Ruské federace a České republiky a poslední poctu vzdala padlým čestná salva.

 

Ing. Miroslav Pech
tiskový mluvčí

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska