Struhalův dub

Struhalův dub, jak se nazývá podle přízviska majitele přilehlých polí, roste na okraji lesa severně od obce. Je nápadný svou polohou u staré kupecké cesty. Na kmeni je v různých výškách více zastřešených dutin po vylomených větvích. Spodní část kmene je celistvá. Je zde umístěn obrázek Panny Marie. Koruna je mezernatá. Sousední les byl vykácen, tím dub více vyniknul. Před více lety byl ošetřen, od té doby se výraznější prosychání neprojevilo. Plodnice dřevokazných hub nebyly zjištěny. V současné době nevyžaduje ošetření. Jde o významný orientační strom, je doporučen k vyhlášení. Stáří je odhadováno na 400 let.
 
Obecně o dubu
Naše domácí dlouhověká dřevina rozšířená po celé Evropě patří mezi nejčastěji vyhlašované památné stromy. Dorůstá výšky až 40 m a dožívá se stáří i přes tisíc let. Roste hlavně v lužních lesích a v pahorkatinách. Na Šumavě se s ním můžeme setkat i ve výškách kolem 800 m.n.m. Dubové porosty jsou nebývale atraktivní pro hmyz, na jediném stromě může žít až 300 různých druhů hmyzu. Dřevo je velmi hodnotné, trvanlivé a odolné vůči škůdcům. Používá se při výrobě dýh, ve stavebnictví i lodním stavitelství, k výrobě pražců, parket, sudů i nábytku. Ponořené dřevo černá, ale neztrácí pevnost. Žaludy měly velký význam jako krmivo pro vepře, kdysi se pražené žaludy používaly jako náhražka kávy.
Jako léčebný prostředek byl dub využíván i indiány, dnes se nejčastěji používá dubová kůra pro svoje stahující a protizánětlivé působení (obsahuje tanin). Dub byl posvátným stromem našich předků. Byl symbolem nevyčerpatelné životní energie, výdrže a hrdosti. Řekové poslouchali v korunách dubů hlas samotného Dia, pro Němce se stal erbovním stromem.
 

Text je citován z: E. Mračanská, Památné stromy Moravskoslezského kraje, Ostrava 2010.

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska