Tváří festivalu Štěrkovna Open Music bude modrásek bahenní

Hudební festival Štěrkovna Open Music bude mít zcela novou grafiku i logo. Ve znaku festivalu, jehož XII. ročník se uskuteční v závěru července, bude motýl modrásek bahenní, který obývá louky u Hlučínského jezera, tradičního dějiště festivalu. Hudební maraton se navíc letos rozrůstá ze dvou na tři dny.

Podle pořadatelů souvisí změna grafiky s proměnou samotného festivalu, který se dostal do přelomového stádia.

„Silně se soustředíme na komunitní a společenský dopad akce. Ta už není jen přehlídkou hudebních es, i když hvězdy stále hrají jednu z hlavních rolí. Důležitou složkou se stalo společné trávení volného času rodin. Děti si užívají programu na ČEZ Cirkulum scéně, dospělí poslouchají hudbu, projíždí se na plachetnicích. Výrazně se mění zaměření programu. Letos nese akce přízvisko festival mimořádných projektů. Cílem je nabídnout něco, co jinde návštěvníci neuvidí a neuslyší. To vše chceme promítnout i do nové grafiky. Zůstal sice jeden propojovací prvek, jinak je vše úplně jiné. Hlavním motivem je modrásek bahenní. Vzhledem k tomu, že mu už jedenáct let pravidelně hrajeme tu nejlepší muziku z Česka, Slovenska či Polska, zmutoval a místo tykadel teď má dva krky elektrických kytar. Křídla v logu symbolizují dvě těla tohoto nástroje,“ řekl s nadsázkou pořadatel festivalu David Moravec.
Autorem nového znaku je výtvarník Vladimír Kotek.
„Vytvořili jsme kombinovanou značku, spojili jsme logotyp Štěrkovny, který si ponechal hvězdu jako pokračování tradice předchozího loga, a obrazové složky, která je syntézou motivu motýla a elektrických kytar. Tato grafická zkratka vychází z tvarové blízkosti obou motivů. Neutrální černá a inverzní bílá se pak podřizuje barvám ve znaku města Hlučín," objasnil výtvarník.

Posun festivalu od tradičního hudebního setkání k společensky významnému podniku určenému pro celé rodiny vítá i vedení města. I proto se Hlučín už podruhé stal generálním partnerem festivalu. „Jsem moc rád, že se festival snaží pokračovat v tom, co je vlastní všem Hlučíňákům a vlastně celému Hlučínsku: být jiný, zvláštní, být svůj a přesto zajímavý,“ řekl starosta.

Festival se připojuje i k letošním celohlučínským oslavám 760. výročí založení města. „Městské slavnosti k výročí se uskuteční už v červnu. Ovšem věřím, že festival se stane takovým druhým vrcholem oslav. Chceme ho také využít jako platformu pro naše setkání s významnými osobnostmi, partnery města i největšími zdejšími zaměstnavateli,“ doplnila místostarostka Blanka Kotrlová. 

Při tvorbě programu letošního ročníku festivalu narazili pořadatelé na problém. Nepodařilo se jim vtěsnat všechny kapely, které chtějí publiku v Hlučíně nabídnout, do tradičních dvou dnů. „Rozhodli jsme se proto festival rozšířit na třídenní. Začneme jako v minulých letech v pátek, ale festival se protáhne až do neděle,“ řekl David Moravec. Cena vstupného na festival se tím nemění, což jistě potěší všechny návštěvníky. „Město letos slaví 760 let, tak to bude takovým naším malým dárkem k tomuto kulatému výročí,“ doplnil pořadatel.
XII. ročník hudebního festivalu Štěrkovna Open Music se opět odehraje na březích Hlučínského jezera od 29. do 31. července. Obdobně jako v loňském roce i tentokrát bude jeho generálním partnerem Hlučín. Hlavními partnery se staly prezentační a poradenské centrum Elements a společnost ČEZ.

Letos budou k hlavním hvězdám patřit kapely Horkýže Slíže, Mig 21, Jelen a mnoho dalších. Protože město letos slaví 760. výročí svého založení králem Přemyslem Otakarem II., bude mít festival přívlastek Hlučín SPECIÁL 760. Mezi speciální projekty festivalu bude patřit souboj kapel v balkánském rytmu Balkan Battle live nebo pocta Petrovi Hapkovi s názvem Na cestě, ve které Michal Horáček uvede zpěváky Ondřeje Rumla, Lenku Novou, Segrada. Vstupenky na třídenní festival jsou v předprodeji k dostání za 410 korun, koupit se dají v síti Ticketstream a v lokálních předprodejích jako Informační centrum Hlučín, Sluna Opava či Hospoda 56 v Hlučíně. Letos poprvé si návštěvníci mohou předplatit také parkování.

 

Ivana Gračková
mediální zastoupení festivalu Štěrkovna Open Music
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska