Vodní kombajn v Hlučíně už seče trávu

Zhruba 20 kubíků vodní trávy za den zvládá posekat v Hlučínském jezeře nový vodní kombajn, který dorazil v úterý 27. června do Hlučína. Město ho koupilo poté, co se loni v rekreační vodní nádrži rozrostl stolístek klasnatý, který znepříjemňoval pobyt ve vodě plavcům, zkomplikoval letní sezonu vodním lyžařům a dokonce omezoval pohyb záchranných člunů.

 Šestimilionovou investici loni schválili zastupitelé. Na základě výsledku výběrového řízení kombajn dodala česká společnost Kuhn Bohemia, vyráběla ho německá firma Berki, jedna z největších na světě, která se specializuje na různá zařízení určená k čištění vody. Součástí zakázky je také obsluha lodi během této sezony, její uskladnění a také servis na dva roky.

V České republice je pouze jediná taková další žací loď v Plzni, dodávala ji stejná společnost. Rekreační nádrž Velký bolovecký rybník obhospodařuje už pátým rokem, doposud jí stačil pravidelný běžný servis.

„Po zkušenostech s plzeňskou lodí jsme tu pro Hlučín nechali vylepšit. Navíc je hlavně kabina pro posádku, která je velmi důležitá kvůli různým povětrnostním vlivům. Žací loď je chlazená vodou, ve které jezdí, ale za hodně teplého počasí to nestačilo, proto je model pro Hlučín vybaven také přídavným chlazením,“ uvedl František Škultéty ze společnosti Kuhn Bohemia, který loď v Hlučíně obsluhuje. Zaučuje místní posádku.

Žací loď seká trávu v hloubce 1,8 metru. Vejde se do ní 5 kubíků trávy. Posekaný stolístek klasnatý vykládá na mola, která nechalo město Hlučín vybudovat na třech místech na břehu jezera. V pondělí 3. července odveze firma Hájovský první várku posekané trávy do kompostárny.

"Věříme, že díky kombajnu bude letošní rekreační sezona na Hlučínském jezeře příjemnější než tak loňská,“ řekla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.
Omezit množství vodních trav s využitím kombajnu doporučili městu Hlučín odborníci. Podle nich není žádoucí rostlinu zcela zlikvidovat, protože čistí vodu a díky ní se v jezeře jen velmi zřídka vyskytují sinice. Nastolit ekologickou rovnováhu mají také vybrané druhy ryb, které už rybáři v Hlučínském jezeře vysadili.
"Cílem je dostat jezero do stavu, kdy budou rostliny, zvířata i lidi žít ve vzájemné symbióze," uvedla místostarostka Kotrlová.
 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska