Vodní skauti z Poruby přivezli Betlémské světlo pro Hlučín

Vodní skauti z Ostravy-Poruby přivezli v pondělí dopoledne do Hlučína Betlémské světlo. Předali je starostovi Pavlovi Paschkovi. Pro všechny, kteří si chtějí Betlémské světlo odnést domů na štědrovečerní stůl, je ode dneška k dispozici na chodbě budovy B hlučínské radnice 24 hodin denně až do 23. prosince do 18 hodin.

Pokud si pro něj někdo přijde v době, kdy už bude radnice uzavřena, stačí zazvonit na služebnu městské policie. Strážníci budou plamen po celou dobu hlídat, pro jistotu mají na služebně zapálenou ještě i náhradní lucernu.
Do Hlučína přijeli skauti až z Ostravy, protože mají na Hlučínském jezeře svou základnu s loděnicí a klubovnou. Na štěrkovně se učí prvním vodáckým krůčkům, než začnou sjíždět řeku Opavu. A kluci na Hlučínském jezeře provozují jachting na vlastnoručně vyrobených lodích.
„Hlučín je takovým našim druhým skautským domovem,“ řekla vedoucí skautského střediska, kapitánka přístavu Eskadra Helena Káňová, kterou doprovázely dvě skautky, osmiletá Vlnka a sedmiletý Uzlík, a desetiletý skaut Spůny. Role řidiče se pro rozvoz betlémského světla ujal člen klubu dospělých porubských skautů Radim Adam. „Pořád jsem na táboře ztrácel lžičku, tak jsem dostal přezdívku Spůny.“  „A já mám přezdívku podle vlnitých vlasů,“ vysvětlovaly děti starostovi Paschkovi poté, co si společně zazpívali koledy.
„Už v neděli jsem zapaloval poslední svíci na adventním věnci na hlučínském náměstí Betlémským světlem, které svítí v našem kostele. Přivezli ho skauti z Kozmic. A jsem moc rád, že umožníme lidem, aby si své svíce a lucerny rozžehli Betlémským světlem i na radnici. Vodním skautům z Poruby moc děkujeme, že na Hlučín mysleli i v době, kdy není zrovna počasí příznivé k provozování vodáckých sportů na Hlučínském jezeře,“ řekl starosta Pavel Paschek.

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

POPISEK K FOTO:

Starosta Pavel Paschek zapálil lucernu Betlémským světlem, které mu přivezli skauti z Poruby.
Foto: Ivana Gračková

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska